УТОРАК, 10. 9. 2019 - 14:05

Извор: ТВ Храм

Јубилеји Српске Цркве у Аустралији и на Новом Зеланду

-Идемо путем Светога Саве који је и пут наших предака и који је увек савремен, јер је Христова реч увек савремена и спасавајућа, поручио владика Силуан.

ТВ Храм
Јубилеји Српске Цркве у Аустралији и на Новом Зеланду

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске Силуана, у четвртак, 5. септембра у Пионир театру у Касл Хилу одржана је свечана академија поводом 800 година самосталности и 70 година Српске Православне Цркве у Аустралији и на Новом Зеланду.

Публика је са одушевљењем пратила програм у коме су учествовали Црквени хор цркве Светог кнеза Лазара из Александрије, Српско позориште Пилипенда, Дечји хор намесништва сиднејског, гуслар Ђорђије Копривица, фолклорни ансамбл при цркви Светог Саве у Монавејлу и деца из црквених школа у Александрији и Монавејлу.

ТВ Храм
Јубилеји Српске Цркве у Аустралији и на Новом Зеланду

Поред високих званица из црквеног и политичког живота Новог Јужног Велса, најуваженији гост вечери био је високопреподобни архимандрит Методије, игуман Царске лавре Хиландара, који је у свом обраћању подсетио присутне на житије Светог Саве и истакао да су његова дела толико велика, да и после осам векова на најудаљенијем континенту убирамо плодове његовог рада.

-Празнујући велики јубилеј можемо да се поучимо од Светог Саве да сваком делу приступaмо са смирењем молећи се да наша дела буду у сагласности са вољом Божјом како би и наши животи били успешни као и наша дела, беседио је игуман Методије.

ТВ Храм
Обраћање Архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландар

После презентације будућег Колеџа Светог Саве, који ће бити прва српска школа у Аустралији, присутнима се обратио и епископ Силуан који је, после историјског пресека Српске Цркве у Аустралији, указао:

-Једини начин напредовања наше заједнице је кроз дух Светосавља, којим можемо да допринесемо и широј заједници. Изражавам захвалност игуману хиландарском Методију који нам доноси благослове Светог Саве и Тројеручице. Кренимо путем Светога Саве који је и пут наших предака и који је увек савремен, јер је Христова реч увек савремена и спасавајућа. 

ТВ Храм
Епископ аустралијско-новозеландски Силуан

После архијерејске беседе, сви учесници сабрања су отпевали химну Светом Сави и на најсвечанији начин завршили академију којом су прослављени велики јубилеји Српске Цркве у Аустралији и на Новом Зеланду.

Повезане вести

Вести