ПОНЕДЕЉАК, 29. 3. 2021 - 12:18

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Владика Силуан у канонској посети Западној Аустралији

После више од годину дана, због немогућности да посети Западну Аустралију услед рестриктивних мера пводм пандемије, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је учини од 18. до 23. марта 2021. године канонску посету Перту, како би духовно укрепио, поуком оснажио и беседом ободрио верни народ.

Митрополија аустралијско-новозеландска

 

Своју посету Епископ је започео 18.марта 2021. године у храму посвећеном првом Архиепсикопу српском Светом Сави. У склопу саборних великопосних богослужења за град Перт, протојереј Саша Стојановић је служио Литургију пређеосвећених дарова у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства.

- У граду Перту се вечерас десило чудо. Ми смо, као Адамови синови и кћери, нашли измирење са Богом кроз свету тајну покајања и исповести. Чули смо из паримеја како је праотац наш Адам згрешио. Господ је хтео да подстакне Адама на покајање тиме што га је питао: Адаме где си? И уместо да каже: Ево ме, преступих заповест, он је пребацио одговорност на самога Бога. Вечерас они који су се исповедили рекли су: Господе ево ме, згрешио сам, преступио сам, промашио сам, али желим да будем у заједници са Тобом. Људи као иконе Божје су не само кроз свету тајну измирени, већ и васпостављени, исцељени од духовних рана а онда кроз свету тајну причешћа и сједињени са Живим Богом, беседио је владика Силуан.

На Теодорову суботу, 19. марта, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је служио свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице, уз саслуживање протојереја-ставрофора Милорада Соактара, протојереја Саше Стојановића, протонамесника Бобана Војиновића, јереја Станка Србљанина и Горана Јовчића и ђакона Милоша. Прислуживали су ипођакон Слободан и чтец Стојан, док је за певницом одговарао хор парохије који предводи протопсалт Виктор.

- Празновањем Теодорове суботе прослављамо како је Господ у IV веку заштитио хришћане од примања нечисте хране која је била жртва идолима. Кроз тај догађај ми видимо промишљање Божје о својој светој Цркви које никада не престаје. У свако време Господ промишља о своме роду, па тако и о нама данас, када смо се нашли у новим околностима и изазовима у којима нам се променио животни ритам. У овим околностима, Господ нам је дао прилику да се ми саберемо духовно, да погледамо своје срце, да завиримо у своју душу и осмотримо свој живот какав је он био, какви смо као хришћани и колико смо у својој вери. Свети Теодор Тирон кога празнујемо је пример једног од светитеља којих је препуна наша историја, који су препознали да је потребније и непролазније оно небеско и дао је свој живот за то, беседио је владика Силуан.

Након Литургије уследило је послужење у Парохијском дому, приликом кога је хор извео неколико композиција. По послужењу Епископ је провео поподне у духовном разговору са верним народом који се изузетно обрадовао посетом свог Епископа.  

У суботу вече, Епископ је посетио мисионарску парохију Светог Василија Острошког у Северном Перту. Вечерње је служио протонамесник Бобан Војиновић, док су за певницом одговарали свештеници из Перта. Администратор парохије свештеник Станко је након службе срдачно захвалио Епиксопу на доласку и истакао колико су значила архипастирска писма свештенству и верницима током рестриктивних мера.

- У навечерје Недеље Православља, недеље сведочења истине, недеље живота у истини, и у овим изазовним временима настављамо пут наших Отаца и исповедамо своју веру. Ми треба да будемо свесни да нисмо сами, да је Бог са нама, ма каква криза била и ма какав притисак био. Ова криза је дата човечанству, а Бог је допустио ову кризу као испит вере тј. да ли смо спремни да посведочимо своју веру. Зато будимо чврсти у својој вери и не дозволимо да умовање црквено замени умовање световно, већ како каже Свети апостол Павле: Имајмо ум Христов, истакао је владика Силуан.

Након вечерњег богослужења, Владика је разговарао са групом младих који су недавно прешли у православље и редовно долазе на богослужења при мисионарској парохији у СеверномПерту.

У недељу, 20. марта 2021. године, у Недељу Православља, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је служио свету архијерејску Литургију у цркви Светог Саве у Хајгејту, уз саслуживање протојереја-ставрофора Милорада Соактара, протојереја Саше Стојановића, протонамесника Бобана Војиновића, јереја Станка Србљанина, Александра Трнинића и Горана Јовчића и ђакона Милоша.  

Након заамвоне молитве уследила је свечана литија, а по повратку у храм, Епископ је са народом прочитао Синодик Православља.

- Света Црква је потврдила истину о томе да је Бог постао човек, да је походио ову земљу нашу, да је узео на себе наше тело људско, постао један од нас, да је Цар постао слуга, да је Он безгрешан узео на себе све наше грехе и ране, и поразио смрт својим славним Васкрсењем. Бог који не зна како је бити човек, говорио је Свети ава Јустин, не може да суди човеку. Наш Бог не само да зна како је бити човек, него је носио и наше ране и страдања, и Црква Христова данас кроз поштовање светих икона потврђује Оваплоћење Божје. Црква која носи истину Божју, оваплоћену истину Његову, она је и ову истину о присуству Божјем телесно и о могућности да се Бог може осликавати управо што је Он постао човек, посведочила и јерес иконоборства је пала. Црква је нагласила да ми хришћани не обожавамо материју него поштујемо иконе као слике Архетипа – Прототипа и чинећи поклон ми узносимо наше мисли ка небесима и поклањамо се ономе који је изображен на икони. Само се загледајмо у иконе и фреске око нас – такви треба да будемо. То је пут свих нас који смо именом апостола назавани светим јер смо удови Христовог Тела, и самим Господом смо призвани да будемо свети, поручио је владика Силуан.

По светој Литургији, уследило је послужење у сали парохијског дома, а дечји хор парохије који води сестра Драгана извео је неколико композиција. Посебно је оставила утисак песма Тамо далеко, коју су сви једногласно отпевали са децом.  

Након духовних разуговора са присутнима, уследила је посета мисионарској парохији Светог Василија Острошког у Рокингхему. Вечерње је служио администратор парохије свештеник Александар Трнинић.

- Радујем се што смо сабрани као народ Светог Саве под окриљем цркве посвећене Светом Василију Острошком Чудотворцу. Ово искушење пандемије учинило је да се наша свакодневница промени, али кроз ово искушење нама је дата једна велика прилика да се духовно саберемо и размислимо о нашем животу. У овом нечем лошем, опет је Господ дао нешто добро, да застанемо и обновимо своје духовне снаге и испитамо наше вредности. Да ли смо као православни у Косовском завету наших отаца? Будући да смо се свих ових дана сабирали на богослужењима, то говори да је наш народ будан, да је наш народ свестан онога што је највредније, а то је молитва и једниство које је снага нашег народа и кроз то јединство ми остварујемо све оно што је добро и корисно и зато у најгоре време имамо снаге да идемо напред. Помолимо се да се наша заједница у овом делу Перта умножи, да ојача и да остварује оно што је програм нашег народа благословом Светог Саве и великог угодника Светог Василија Острошког Чудотворца, поручио је епископ Силуан.

Након вечерње службе, уследило је послужење у сали парохијског дома, а потом је у циклусу великопосних предавања, свештеник Станко Србљанин одржао предавање о Великом и Часном посту, његовој историји и значају за православне. По предавању уследила су питања верних на тему поста на која су одговарали Епископ и свештенство.

У понедељак, 21. марта 2021. године, Епископ се одазавао на позив да посети епископа Елпидија, викара архиепископа Макарија из Цариградске Патријаршије. Владику су најпре угостили у резиденцији да би потом била организована посета Колеџу Светог Андреја који похађа велики број српских ђака. Будући да је и Српска Патријаршија недавно отворила своју прву школу, посета је била од изузетног значаја, јер је одбор школе која има преко 700 ученика поделио своја искуства са владиком Силуаном. Уследио је обилазак Саборног храма и манастира Светог Јована, где је недавно подигнута и друга црква по угледу на манастирску цркву из Симонопетре са Свете Горе. Уз обострану захвалност што је је посета органиозована, епископи су упутили један другом речи братске подршке у даљем животу и раду.

У уторак, 22. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је посетио гроб и служио је помен проти Петру Радошу, дугогодишњем прегаоцу који је оставио неизбрисив траг у историји Светосавске Цркви у Аустралији и Новом Зеланду.  У поподневним часовима одржан је братски састанак са свештенством из Перта, који су поделили са Епископом своја искуства током рестриктивних мера као и изазове са којима се у свом пастирском служењу суочавају, и изнели предлоге за плодоноснији мисионарски рад Српске Цркве у Перту.

Повезане вести

Вести