ЧЕТВРТАК, 11. 7. 2019 - 15:22

Извор: Vesti Online

Шест деценија храма у Њукаслу (Аустралија)

Српска православна црква у Аустралији обележила је протеклог викенда још једну значајну годишњицу. У присуству великог броја верника у Њукаслу, граду удаљеном око 150 километара северно од Сиднеја, прослављено је шест деценија од оснивања Црквено-школске општине при храму Светог Наума Охридског.

Вести
Одувек уз Цркву: народ и свештенство

Поводом јубилеја, Његово преосвештенство епископ Силуан је у храм унео икону Светог владике Николаја Охридског и Жичког са светитељевим моштима које су положене у њу. Владика Силуан је затим служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење старешине храма Далибора Павловића, протојереја ставрофора Јакова Карлеса, протојереја Бранка Босанчића и ђакона Милоша Ракетића. Поред бројног свештенства из других парохија, на обележавању значајне годишњице окупио се и велики број верника.

После литургије и ломљења славског колача, свештенство и парохијани испунили су црквену салу у којој је био послужен ручак, а деца из црквене школе и фолклорне групе „Шумадија“ представила су се богатим културно-уметничким програмом. Специјални гости били су чланови ансамбла „Србија“ из ЦШО Свети Јован Крститељ из Вулонгонга.

Вести
По угледу на претке: обичаји се негују

Свечаности у Њукаслу присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Сиднеју Бранко Радошевић, а међу присутнима били су представници наше заједнице из Сиднеја, Канбере, Централне Обале, као и они који живе у Хантер долини.

Храмовна слава у Дапту


Током минулог викенда свечано је било и у Вулонгонгу, граду јужно од Сиднеја. Црква Светог Јована Крститеља у насељу Дапто обележила је храмовну славу. Свету литургију поводом празника Рођења Светог Јована Крститеља служио је такође епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Силуан, а саслуживали су старешина храма протојереј ставрофор Љупко Чубриловић, затим протојереј ставрофор Илија Драгосављевић, јереј Бранко Босанчић и протођакон Петар Мракић.

Вести
Свуда стигао: Владика Силуан у Дапту

После освештавања славског колача свештенство и верници су прешли у црквену салу која је била свечано уређена за храмовну славу. Након послужења, владика Силуан је окупљенима представио највећи пројекат Митрополије, Колеџ Светог Саве који се гради у сиднејском насељу Варовил.

Овом приликом подсећамо да су за изградњу Колеџа још неопходна значајна средства, па је у том циљу Митрополија покренула и донаторску акцију под називом 1.300 каплара. У оквиру овог фонда српско становништо Аустралије може да учествује у прикупљању средстава за изградњу ове изузетно значајне установе за нашу заједницу и очување српске културе и традиције на Петом континенту.

Повезане вести

Вести