НЕДЕЉА, 28. 7. 2019 - 00:37

Владика Теодосије: "Патријарх Павле није био за поделу Косова и Метохије"

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодсије негирао је писање појединих београдских медија да је покојни патријарх Павле био за поделу Косова и Метохије.

ТВ Храм
Владика Теодосије: "Патријарх Павле није био за поделу КиМ"

Владика Теодосије сматра да се “ идејом о територијално-етничкој подели Србије на КиМ, која је ништа друго до позив на издају Косова, народа и државе, сви уводимо у додатну конфузију и безнађе“.

„СПЦ је зато је на последњем мајском заседању у овој јубиларној години прославе 800 година Аутокефалије наше Цркве једногласно, јасно и прецизно изнела свој став противљења издаји КиМ било под видом поделе или признања. Тај став наше Цркве је истовремено и снажна порука да би свако одрицање од Косова и Метохије био не само акт издаје, већ и колективног проклетства које би наша генерација понела пред историјом сопственог народа, а пре свега пред Богом“, упозорио је владика Теодосије у саопштењу које је објавила Информативна служба Епархије рашко-призренске.

Тврдње медија који се позивају на сећање покојног академика и писца Добрице Ћосића, владика Теодосије је оценио као „грубу и бестидну клевету која дубоко вређа успомену на нашег светог Патријарха, који не само да никада није подржавао издају КиМ, већ који је 21. јула 1999, након што је са Светим архијерејским синодом затражио оставку тадашњег државног руководства Србије због губитничке политике према Косову и Метохији и сам био, од тада актуелне власти назван издајником“.

„Свети патријарх Павле био је као и сви његови претходници, наследници Светог Саве, првопрестолник Пећког Трона и духовни поглавар Цркве која своје духовно извориште има управо на овим свештеним просторима Косова, Метохије и Рашке и последње што би икада могао да уради било би да се на било који начин одрекне КиМ, свог верног народа и тако напусти светиње које су обележиле нашу историју и утврдиле народни идентитет. Овом ставу били су сво време доследни Свети архијерејски сабори наше Цркве на челу са свим досадашњим патријарсима укључујући и патријарха Иринеја, који је као председавајући Сабора три пута у последње две године потписао саборку одлуку да је свака подела КиМ као дела Србије, и било који вид признања Косова неприхватљиво јер директно води нестанку већине нашег народа са ових простора и трајном губитку наших највећих светиња“, истиче се у саопштењу владике Теодосија.

 Он је поставио питање „коме данас користи ширење оваквих лажних информација и дефетистичких ставова Добрице Ћосића, који је јавно тврдио да је Косово и Метохија „канцер кога се Србија мора ослободити“.

„Косово и Метохија се данас бране пре свега вером, надом, трпљењем; бригом о народу који живи на тим просторима, подршком свима онима који би волели да се врате на своја вековна огњишта. Наша Црква се зато доследно увек борила за право нашег народа да остане и опстане на овим просторима у миру са свим онима који овде живе и очува своје духовно и културно наслеђе које смо наследили од наших предака и које се углавном, као и већина нашег народа на КиМ налази јужно од реке Ибра. Сетимо се на крају речи Светог Патријарха Павла који је говорио: „Косово ће у 21. веку бити мера и провера свих нас, од скромних трудбеника до патријарха и вођа српског племена. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни свог земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није било, а на нашем месту живеће неко други“, упозорио је владика Теодосије.

Повезане вести

Вести