ПЕТАК, 13. 9. 2019 - 18:00

У Русији се гради Храм посвећен Светом Кнезу Лазару

Епископ рашко-призренски Теодосије који као изасланик Његове Светости Патријарха српског Иринеја борави у вишедневној посети Руској православној Цркви посетио је данас Кингисеп, градић на самој граници са Естонијом. Место је важно за нас зато што се у предграђу Кингисепа гради храм посвећен Светом кнезу Лазару Косовском и Светом цару Николају Романову.

ТВ Храм
У Кингисепу се гради Храм посвећен Светом Кнезу Лазару

У пратњи Епископа Теодосија били су Милета Радојевић, директор Управе за вере Владе Републике Србије, Миленко Џелетовић, извршни директор за финансије компаније "Телеком Србија" и јеромонах Исидор (Јагодић), проректор Призренске Богословије.

Делегација се најпре сусрела са схиархимандритом Варсонуфијем, идејним творцем градње овога храма. Након посете оцу Варсонуфију, заједно су обишли храм Светих Санктпетербуршких, где је служен благодарствени молебан. У самом храму налази се велика икона Светог кнеза Лазар са честицом његових моштију.

ТВ Храм
Српска делегација у Храму Светих Санктпетербуршких

На темељима храма заједнички је отпеван тропар Св. кнезу Лазару. Досадашње радове на храму извели су Срби грађевинци из Петрограда. Током посете разговарало се о планираним даљим радовима на самом храму и начину на који се може помоћи градња овог јединственог храма на територији Руске Федерације.

Планирано је да у оквиру наведеног манастира буде просветитељски центар, а у оквиру тога би била школа у којој ће се проучавати Српски језик.

ТВ Храм
Чланови српске делегације предвођени Владиком Теодоијем на темељима Храма Светог Кнеза Лазара

Директор Управе за вере Владе Србије Милета Радојевић захвалио је оцу Варсонуфију на његовој љубави према Србији и нашем народу и изнео дивљење што се он поред толико година и телесне слабости труди да се овај храм изгради.

ТВ Храм
Епископ рашко-призренски Теодосије
ТВ Храм
Будући изглед Храма Светог Лазара Косовског

Повезане вести

Вести