ПОНЕДЕЉАК, 13. 6. 2022 - 19:41

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Да ли је исправно прихватити помоћ од особе која нам није блиска

ПИТАЊЕ: Помаже Бог! Одскоро ми се понудило једно могуће решење за ситуацију у којој се већ дуже време налазим, али не знам како је исправно поступити. Слушајући заиста дивне одговоре на друга питања, одлучих се да до решења и коначне одлуке дођем након што то поделим овде и имајући поверења у Вас. Да ли је исправно прихватити помоћ од особе која нам није толико блиска? Надам се одговору, и унапред захваљујем на издвојеном времену! 

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Колико сам разумео питаш се да ли је морално исправно да примиш услугу од неке особе која можда нема баш најплеменитије намере, него на пример нуди ту помоћ да би се потом правила важна. 

Код примања поклона и услуга, најважније је да будеш свесна да не постоји потпуно бесплатан поклон. Прихватањем поклона или услуге, увек примаш на себе одређене обавезе. Опасно је ако ниси свесна тих обавеза па примиш поклон или услугу и себе обавежеш на нешто са чим се не би сложила. Колико сам разумео из твог писма, ти ниси у таквој опасности да примиш помоћ без свести о могућим последицама. Због тога си и поставила ово питање. 

С друге стране, ако прихватиш помоћ коју ти та особа нуди, будући спремна да прихватиш на себе све обавезе које прихватање те помоћи подразумева, ти ниси ни на који начин одговорна за то како ће се та особа користити твојом захвалношћу. Ако се плашиш да би та особа могла сутра да од тебе тражи нешто заузврат што ти не би била вољна да даш, онда још пре неко прихватиш помоћ, рашчисти то питање у форми писаног договора или бар отвореног договора пред сведоцима. То можеш да учиниш и на следећи начин. У разговору са том особом, ти кажеш овако: „Ако сам добро разумела, ви мени помажете на такав и такав начин, и за узврат од мене очекујете то и то“. Ако она каже да не очекује ништа од тебе, онда кажи: „и за узврат од мене не очекујете ништа“. Затим упиташ ту особу да ти потврди да си све добро разумела и ако она потврди, ти узмеш једну свеску и ту пред њом запишеш све што сте се договорили. Запиши и датум и место и ко је све био присутан приликом овог договора. Ако се та особа сутра предомисли и почне да од тебе тражи нешто што није био део вашег договора, увек можеш да извучеш ту свеску и подсетиш и себе и ту особу о свему што сте се договориле. 

Све док ти испуњаваш обавезе које си на себе прихватила, можеш да будеш потпуно мирна у погледу онога како се та особа користи свим оним што од тебе прима, макар то било и само једно „хвала“. Ако она изабере да се прави важна и да се шепури са твојом захвалношћу, ти ни на који начин нећеш бити одговорна за то. Наравно, за ту особу је најбоље ако ти она помаже несебично и ако не тражи ништа за узврат, те ако се због тог доброг дела не буде шепурила и правила важна. У том случају, она ће у дан Страшног Суда примити плату за то добро дело које је учинила. Ако изабере да се направи важна, плату ће узети сад овде, а у вечности за то добро дело неће примити ништа, него ће чути глас који јој каже: „Заиста вам кажем, примили сте плату своју“. Но све је то њен лични избор како ће поступати са твојом захвалношћу. Ти за то ниси и нећеш бити одговорна. 

Дакле, расправи и рашчисти какве и колике су твоје обавезе према тој особи уколико прихватиш да ти помогне, и све то пред њом запиши у свеску и чувај код себе. Потом се старај да испуниш све оно на шта си се обавезала, макар то било и само да јој будеш захвална, а немој се бринути ни за шта друго. 

Повезане вести