СУБОТА, 29. 5. 2021 - 15:32

Извор: ТВ Храм

Духовник - Предвиђање будућности

ПИТАЊЕ ЗА ДУХОВНИКА: Помаже Бог Оче. Како Ромкиња која је демонизована може да види моју будућност која се остварила у виду девојке хвала вам пуно на одговору.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драги брате, пре свега не треба да се интересујеш за дознавање будућих догађаја. Да је нама људима корисно и потребно да знамо унапред шта ће се догодити, сигуран сам да би нам Бог дао неко чуло којим би смо то могли да сазнамо, баш као што нам је дао и друга чула корисна за наш живот. Међутим, у највећем броју случајева, такво предзнање нам нијекорисно, те нам Бог није дао такво чуло. У оним изузетно ретким случајевима, када је такво знање за нас корисно, Бог нам открива то на неки само Њему познат начин. Демони теже да људе увере како су и они свезнајући и свемоћни. Због тога код оних који се интересују за предсказивање будућности, демони гледају да им некако пруже бар неке информације о будућности колико су они сами у стању да предвиде. Затим се својски труде да то што су прорекли на овај или онај начин остваре, лажући и наговарајући људе, и нажалост често у томе успевају јер смо ми људи тако често подложни њиховом погубном утицају. Када успеју да нешто од онога што су прорекли и остваре, онда се старају да значај тог предвиђања преувеличају како би убедили онога како су они тобож господари од будућности и како је њима лако да будућност виде.Таква демонска лукавства, најлакше успевају баш код оних који се превише занимају за то да дознају шта их чека у будућности.

Стога ти је најбоља превентива против тог њиховог лукавства да сасвим игноришеш тусвоју радозналост у погледу будућих догађаја. Најопасније су лажи које су помешане са доста истине. Ако будеш много радознао за своју будућност, демони ће ти било директно, било преко неких људи стално говорити о разним стварима које они могу да наслуте. Кад промаше, они ће гледати да то некако забашуре, а ако нешто погоде, онда ће то тако преувеличавати да ће ти изгледати као чудо невиђено. Потом ћеш већ и сам поступати онако како ти они својим предвиђањима препоруче и тада ћеш ти послужити њима да на неком другом примене исто лукавство. Јер ако они увиде да ти слушаш њихова пророчанства и у складу с њима доносиш своје одлуке, онда ће они врло поуздано знати да кажу неком другом шта ћеш ти урадити још пре него што то урадиш.

Када су нека браћа заинтересована за таква предвиђања будућности, или за виђење удаљених  догађаја,  ишли  у  посету  преподобном  Ави  Антонију  Великом  у  пустињи, намеравајући да га о томе питају, догодило им се да им на путу угине магаре. Чим су дошли до Аве Антонија, он их пресрете питањем:“Како вам угину магаре на путу?” Они зачуђени, његовим речима упиташе: “Аво, како си дознао?”, а он им одговори: “Демони ми казаше”. Овим је Ава Антоније хтео да их поучи да нису сва пророчанства нити све визије о удаљеним догађајима од Бога. Врло често, њихов узрок је дејство лукавих демона.Гордост је грех највише противан Богу. Стога онима који се труде у животу по Богу, подвижницима, демони предсказују будуће догађаје за које су сигурни да ће се догодити, или им пак јављају о стварима које се дешавају у свету, а у којима и сами демони учествују или које су просто видели или чули.

Све то у намери, како би подвижника уверили како су ето његови подвизи коначно уродили плодом и како је тим својим подвизима толико угодио Богу, да га је Бог удостојио дара прозорљивости. Ако неопрезни подвижник поверује у ту њихову причу, те ако  се  стане  наслађивати  размишљањем  о  сопственој  величини,  он  пада  у  ропство  тој најпогубнијој од свих страсти гордости и тако му пропадну сви ранији подвизи.


У старечнику читамо и о некоммладом монаху који је за кратко време достигао велике подвиге. Једном приликом је тај монах пред неким посетиоцима заповедио камилама да однесу њихове дарове светим оцима који су се подвизавали у планини. Дознавши о томе старци су изразили своју забринутост због таквог његовог поступка. На први поглед рекло би се да је монах био смирен јер је предност указао старцима, али с друге стране чињење не баш толико потребног чуда пред светом, макар и ради служења старцима, било је показатељ гордости.

И заиста после неког времена чуло се да је тај монах пао тешким падом.Из свега овога извуци поуку: опасно је интересовати се за или тежити било каквим натприродним моћима, виђењу у будућност или на даљину. Све те моћи, Бог по својој милости даје оним смиреним којима такве способности неће наудити, па и њима не даје увек, него само када би то некоме било од користи, а то су доста ретке ситуације. Стога ти је мој савет да се у будуће држиш подаље од тих који предвиђају будућност, и немој чак ни у шали пристати да их слушаш, а још мање да их питаш о чему било.

Повезане вести