СУБОТА, 23. 10. 2021 - 13:38

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Надилажење рђавих навика

ПИТАЊЕ: Како победити брзоплетост? Брзоплетост ме скоро увек победи. Брзоплето трошим паре. Брзоплето коментаришем друге људе. Брзоплето радим, журим да бих што више имала слободног времена…

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Људски мозак тако функционише да ствари које често радимо, настоји да аутоматизује, тако да их ако је то икако могуће, радимо несвесно, без размишљања, без напрезања мозга. Управо захваљујући тој способности нашег мозга, ми можемо да размишљамо о узвишеним стварима. Да не поседујемо ту способност, наш мозак би непрестано био заузет решавањем питања нашег опстанка и ми никада не би могли да своју пажњу усмеримо на нешто изнад овог пролазног и тренутног. Незгодна страна те наше способности је да када стекнемо какву рђаву навику, тешко је се ослобађамо. У највећем броју случајева радимо оно на шта смо навикли и то готово несвесно, по аутоматизму, без могућности да изаберемо хоћемо ли то да учинимо или не, без могућности да најпре размислимо да ли ће нас то што чинимо довести у бољи или у лошији положај. Да би нека радња постала навика, неопходно је да се скупе истовремено четири елемента. Најпре мора да постоји неки јасан и лако препознатљив окидач за ту навику. Друго у нама мора постојати одређена жеља да извршимо ту радњу. Треће само извршење те радње, за нас мора бити довољно лако, и коначно након што смо извршили ту радњу, неопходно је да се у нама јави осећај задовољства. Уколико било који од ова четири елемента недостаје, навика се не може успоставити или ако је већ раније успостављена она не може даље опстати у измењеним условима.

Ако желиш да се ослободиш какве рђаве навике (рецимо брзоплетости), онда је неопходно да пронађеш и препознаш ова четири елемента који ту навику одржавају у животу и да бар неки од њих уклониш из свог живота. Брже ћеш се ослободити рђаве навике ако успеш да елиминишеш и више од једног од ова четири елемента. Колико се мени чини, твој проблем није толико брзоплетост, већ радије оно рђаво што чиниш у брзоплетости тј без размишљања, несвесно. Другим речима, покушај да се ослободиш свих својих рђавих навика посматрајући сваку од њих појединачно. На пример, ако кажеш да брзоплето трошиш новац то је једна рђава навика, то што брзоплето коментаришеш друге људе је друга рђава навика, и тако редом. Узевши сваку од њих појединачно, испитај и истражи шта је најчешћи окидач за сваку од њих, о каквој врсти жеље се ради у свакој од њих, и какво је то задовољство које осетиш по извршењу сваке од њих. Немој говорити за себе: „Ја сам брзоплета, ја све брзо радим“. Јер ако то често понављаш, мало по мало почињеш и да верујеш да је та брзоплетост неодвојиви део твоје личности, тј да ти није могуће да се промениш. Зато себи забрани да тако говориш. Уместо тога кажи себи: „Ја сам прибрана и сталожена особа, али сам стекла неколико рђавих навика, које ме поробљавају“. Тако ћеш у себи имати потребу да се ослободиш свега онога што ти квари живот, а нећеш имати осећај као да те неко приморава да будеш нешто што ниси. Затим се постарај да уклониш окидаче тих рђавих навика или да их бар учиниш мало скривенијим од твог погледа. Тако ћеш уклонити први од четири неопходна елемента. Размисли о својим жељама које су повезане са тим навикама и настој ако је могуће да предмете тих својих рђавих навика учиниш мало мање привлачним, мало мање пожељним. Тако ћеш уклонити други од четири неопходна елемента.

Затим покушај да извршење саме радње себи на неки начин отежаш, то је борба са трећим елементом и коначно, постарај се да резултат извршења те радње на крају не буде пријатан. На пример, желиш да се ослободиш навике да брзоплето трошиш новац. Прегледај где си и на шта све недавно потрошила новац. Покушај да се сетиш момента кад си одлучила да га потрошиш и пронађи шта је био окидач. На пример, ако си новац највећим делом потрошила у једној омиљеној продавници, онда се постарај да на сваки начин заобиђеш излог те продавнице. Ако је потребно иди околним путем, макар и даљим, само немој пролазити туда. Сва је прилика да ако не будеш пролазила поред те продавнице, нећеш моћи у њу ни да свратиш, па самим тим нећеш моћи ни да потрошиш новац. Ако установиш да си новац трошила на онлајн куповине преко интернета, сети се како си се уопште нашла на том сајту и гледај да тај сајт на сваки начин заобилазиш у будуће. Ако је то било преко фејсбука, затвори свој налог на фејсбуку, или замоли некога од својих најближих да ти промени шифру и нека ти нову шифру открије само у замену за твоју платну картицу. Кад после опет узмеш своју платну картицу, нека ти поново промени шифру. Тако ћеш смањити количину времена које проводиш на тој мрежи, смањиће се и број реклама које видиш, а истовремено ћеш онемогућити онлајн куповину. На исти начин поступај и ако си у онлајн куповине улетала преко неке друге друштвене мреже или сајта. Кад приступаш тим страницама, нека твоја платна картица буде на сигурном код твог мужа, твоје сестре или брата или неког другог у кога имаш поверења. Такође можеш и себи да поставиш одређено правило да за сваку куповину преко одређеног лимита куповину одложиш барем један или два дана. Може бити да ћеш се следећег дана предомислити и схватити да ти та куповина и није тако важна. Можеш да затражиш од банке да ставе лимит на твоју картицу колико се може потрошити на дан. У случају да треба да купиш нешто што превазилази твој дневни лимит, биће неопходно да позовеш своју банку и затражиш да привремено уклоне лимит са твоје картице како би могла да обавиш куповину. То ће саму куповину, тј само извршење рђаве навике учинити знатно компликованијим и тежим. Стога ће ти бити знатно теже да обавиш куповину по аутоматизму и без размишљања. Уколико не користиш картицу, него плаћаш готовином, онда уреди ствари тако да не носиш са собом много новца, него тек толико колико је потребно за свакодневне потребе. Кад будеш желела да обавиш неку куповину, мораћеш најпре да одеш у банку по новац, или до места на коме држиш свој новац и узмеш колико је потребно за обављање куповине. Ако изненада наиђеш на окидач за куповину, и осетиш у себи неодољиву жељу да нешто купиш, ипак то нећеш моћи да учиниш истог трена и без размишљања.

Јер док одеш по новац, имаћеш сасвим довољно времена да размислиш и свесно одлучиш да ли заиста желиш да извршиш ту куповину или не. То су предлози како да се избориш са првим и трећим елементом рђаве навике. Ако установиш да је највећи број куповина за које се кајеш, везан за одећу или обућу, за накит, шминку и слично онда вероватно поклањаш превише пажње свом спољашњем изгледу. Поради онда на себи да ту претерану бригу о свом изгледу доведеш у нормалу. Ако пак установиш да је највећи број тих непотребних куповина отишао на слаткише и грицкалице, онда вероватно патиш од страсти стомакоугађања. Поради на себи и настој да заволиш здраву исхрану, пост, уздржање. Помисли о безбројним другим стварима које би могла да постигнеш у животу, али их не постижеш јер те ова страст у томе  спутава. Омрзни је дакле као смртног непријатеља и буди стално на опрезу да те тај непријатељ не затекне неспремну и не обори те.

Заповеди себи да кад год си у прилици да бираш храну, изабереш оно што ти је најмање укусно, најмање привлачно. Тако ћеш се изборити са трећим елементом рђаве навике, тј са жељом на којој почива ова рђава навика. Шта год била та жеља, а открићеш је ако преиспиташ своје последње непотребне куповине, настој да откријеш о каквој се страсти ту ради и поведи љуту борбу са том страшћу. Упитај себе како би се понашала особа која има врлину супротну тој страсти и заповеди себи да од сада увек тако поступаш. Коначно против четвртог елемента, задовољства које се јавља као резултат извршења рђаве навике, можеш да се бориш на следећи начин. Пре свега ваља да имаш у виду да не можеш себи забранити да осетиш задовољство, тако да то не  вреди ни да покушаваш. Уместо тога, донеси одлуку да ћеш сваки пут када извршиш ту радњу, после тога учинити нешто што ће бити помало непријатно и досадно. На пример, имаш рђаву навику да коментаришеш друге људе. Заповеди себи да сваки пут кад себе ухватиш да то радиш, прекинеш истог оног трена, чим увидиш да што говориш није исправно, макар прекинула на пола речи. То ћете вероватно довести у ситуацију да испаднеш помало глупа, као да си почела да причаш нешто, па си на пола заборавила шта си то хтела да кажеш. Ако дакле ниси била у стању да се унапред сетиш и не почињеш рђаву причу, али си се на пола приче сетила да је то што говориш погрешно, онда барем немој довршити ту причу и радије отрпи да се мало и обрукаш него ли да довршиш причу. Оговараш зато што се на тај начин покажеш пред онима који те слушају као паметна особа, за разлику од оних које оговараш. Ето они то и то раде погрешно, и пошто си ти паметнија од њих, ти си то приметила и имаш потребу да покажеш свима који те слушају како си ти паметна и како си ти то приметила. Ако дакле све то испричаш, неминовно ћеш у себи осетити тренутно задовољство јер си се показала паметном. Ако пак, прекинеш причу на пола, онда ћеш се показати као да си можда мало и глупа и уместо да осетиш задовољство, осетићеш у себи стид. И на тај начин елиминишеш онај четврти елемент, осећај задовољства који прати извршење радње. Ако си већ изрекла више коментара и већ у себи осетила ону насладу, па се тек накнадно сетиш да си заправо радила нешто што не желиш, онда можеш себи да заповедиш да кад год се то догоди урадиш нешто што ти неће бити пријатно. На пример, одеш до купатила да се умијеш, или направиш неколико земних поклона, или учиниш нешто друго што је довољно једноставно да га увек можеш учинити, а одузима ти одређено време и енергију.

Ако то будеш увек чинила, онда ће твој мозак брзо увидети да се свако коментарисање других људи, заврши са неком непријатношћу, па ће се одучити од те рђаве навике. Дакле, за одржавање одређене навике неопходно је да сва она четири елемента буду присутна. Настој да бар неки од њих елиминишеш, па ће нестати и твоја рђава навика. Извежбај себе да уочаваш и препознајеш ова четири елемента у свим својим рђавим навикама и потражи начин како да их се решиш. Кад успеш да елиминишеш било који од њих, рђава навика ће сама по себи ишчезнути. Такође је веома корисно и да искорењујући једну рђаву навику, настојиш да у себи изградиш добру навику која ће јој бити супротна. У том случају потражи начин да створиш сва она четири елемента. Настој да окидач те добре навике буде лако уочљив и препознатљив, пробуди у себи жељу за врлином коју та навика карактерише, затим настој да себи олакшаш само извршење те добре навике и на крају настој да свеукупан резултат те радње буде за тебе пријатан. На пример, ствари које волиш да радиш свакодневно, које ти пријају, услови тиме што ћеш најпре учинити оно што захтева нова добра навика коју желиш да стекнеш. Или можеш да водиш дневник напредовања у тој врлини.

Сваки пут кад успешно учиниш ту добру ствар, додај рецку на папир који ћеш ставити на ударно место у својој соби, или канцеларији. Маркирај дане у календару у којима си успешно обавила ову добру навику. Осећај да нешто комплетираш, да успешно довршаваш је пријатан осећај. Искористи тај осећај пријатности да га додаш на сваку добру навику коју желиш да стекнеш. Ако успеш да саставиш сва ова четири елемента, та радња ће сама по себи прерасти у навику, постаће твоја природа, и након неког времена више нећеш морати себе да принуђаваш на њу, већ ћеш је вршити по аутоматизму и без пуно напора. Нека ти Бог помогне да искорениш све своје рђаве навике и да на њихово место засадиш добре и корисне.
 

Повезане вести