ЧЕТВРТАК, 10. 11. 2022 - 18:00

Извор: ТВ Храм

Најава - Заволех лепоту дома Твога (Емисија 35) Примењена уметност у време Мрњавчевића

Емисија је на програму у суботу, 12. новембра у 21.10 часова, и у репризном термину у недељу, 13. новембра у 14:00 часова.

ТВ Храм

Породица Мрњавчевић је уписала себе на листове књиге великих српских задужбинара. Иза себе су оставили храмове које су украсили фрескама, иконама, али и бројна дела примењене уметности.

Једна од великих задужбинарки била је и Јелена Мрњавчевић, потоња монахиња Јефимија. До данас су нам сачувани катапетазма и један диптих у Хиландару, покров за кивот кнеза Лазара који се данас чува у Музеју СПЦ у Београду, али и једна икона са представом Визије пророка Језекеља.

Уметничка дела у периоду владавине династије Мрњавчевић, поручивали су и властела и обласни господари. До данас нам је сачувано неколико икона и богослужбених предмета, а посебно се издавајају поруџбине Томе и Марије Прељубовић.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.


У емисији учествују:
доц. др Драгана Павловић, историчар уметности
др Миљана Матић, историчар уметности
Душан Миловановић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија