СУБОТА, 3. 7. 2021 - 08:11

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома твога (Емисија 7.) Најстарији предмети примењених уметности – Субота 3. јул у 20:20

До данас нам је сачуван веома мали број предмета примењене уметности који су настали током 12. и 13. века. Разлог томе су честа пустошења ризница и страдања манастира, али и пропадљивост материјала од којих су израђивани.

ТВ Храм

О неким предметима сазнајемо из писаних и ликовних извора, нарочито фресака. Схватајући важност реликвија за цркву која је тек стекла своју аутокефалност, Свети Сава је успео доћи у посед најцењенијих хришћанских светиња. Он купује и богослужбене књиге, сасуде и све оно што је потребно за црквени живот. После стварања независне државе и проглашења аутокефалности, настаје преломно доба у развоју свих видова уметничке обраде племенитих метала. Богослужбени предмети, израђивани су најчешће од најскупоценијих врста метала и богато су украшавани, јер су за обављање обреда над небесним жртвеником кориштени само најдрагоценији материјали који имају симболику наслеђену из старозаветне традиције. Тканине су у средњем веку представљале праву драгоценост. За израду богослужбених одежди и осталог црквеног текстила кориштени су најквалитетнији материјали, украшавани везом, рађеним златном, сребрном и свиленом нити, бисерима, разним врстама перлица и металних украса.

Историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, књижевности и музике, води нас кроз историју српске црквене уметности.

У емисији учествују:

Душан Миловановић, историчар уметности

мср Биљана Цинцар Костић, историчар уметности

др Миљана Матић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија