ПОНЕДЕЉАК, 8. 4. 2019 - 20:11

Извор: mitropolija.com

Корејац изабран за епископа Корејске епархије Руске Цркве

Свештени Синод Руске Православне Цркве заседао је 5. априла 2019. под председништвом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила у московском Даниловском манастиру. На дневном реду рада Синода било је и наименовање архијереја за неколико упражњених епархија.

mitropolija.com
Aрхиепископ кизилско-тувски Теофан (Ким)

Архијереји су одлучили да изаберу Његово Преосвештенство архиепископа кизилско-тувског Теофана (Кима) за архијереја новоосноване Корејске епархије Патријаршијског егзархата југоисточне Азије. Он је први епископ Православне Цркве у свету који је корејског порекла.

Егарзахт је основан 28. децембра 2018. године са четири епархије основане 27. фебруара: Сингапурском, Корејском, Тајландском и Филипинско-вијетнамском епархијом.

Архиепископ Теофан ће једно време администрирати Кизилском епархијом која је у Сибиру.

Епископ Теофан је рођен 1976. године на Сахалину у руско-корејској породици. Најпре је студирао екомонске науке у Јужно-Сахалинску и као студент је крштен 1995. године. Две године касније замонашен је и касније рукоположен за јерођакона и јеромонаха.

После рукоположења наставио је студије у Смоленској семинарији и почео се бавити пастирским радом у Кизилској епархији, а од 2000. до 2010. делао је као православни пастир у Јужној Кореји, где је 2006. добио почано корејско држављанство. Године 2011. изабран је за епископа новоосноване Кизилско-тувске епархије, а у децембру 2017. године, произведен је у звање архиепископа.

Извор: Руска Православна Црква и Катпрес (са енглеског и немачког Инфо служба СПЦ)

Повезане вести

Вести