ЧЕТВРТАК, 20. 12. 2018 - 14:23

Извор: http://www.eparhija.me

Епископ Јоаникије богослужио у храму Светог Николаја Мирликијског РПЗЦ у Франкфурту

На празник Светог Николаја архиепископа Мирликијског Чудотворца, у среду 19. децембра 2018, Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је са Његовим високопреосвештенством архиепископом берлинским и све Германије Руске Православне Заграничне Цркве Г. Марком Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом Оцу Николају РПЗЦ у Франкфурту.

ТВ ХрамЕпископ Јоаникије и Архиепископ Марко на Литургији

Празничним богослужењем у храму Светог Николаја Мирликијског у Франкфурту, на дан овог славног и свехвалног светитеља, који се данас прославља у целом свету, Преосвећени Епископ Јоаникије завршава посету Немачкој.

Свети Николај архиепископ Мирликијски Чудотворац рођен је у Патари у Ликији. Духовном животу га је научио стриц Николај, епископ Патарски и замонашио се у манaстиру којег је он основао. По упокојењу родитеља, имање је разделио сиромасима. Предао се безмолвију, али по Божијој заповести прихватио је да буде архиепископ града Мира у Ликији. У време гоњења под Диоклецијаном и Максимијаном бачен је у тамницу. На I Васељенском Сабору је ударио песницом јеретика Арија, због чега је уклоњен са Сабора и од архијерејске службе, док се неколицини архијереја на Сабору нису јавили Господ и Пресвета Богородица и објавили им своју наклоност према Николају. Био је милостив, правдољубив и још за живота сматрали су га светим. Упокојио се у Господу 343. године.

Повезане вести

Вести