ПОНЕДЕЉАК, 16. 4. 2018 - 11:00

Извор: Епархија славонска

Владика славонски Јован у Будимпешти

Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован допутовао је 11. априла 2018. године у посету Епархији будимској и Музеју холокауста у Будимпешти.

Епархија славонска
Владика славонски Јован у Будимпешти

Преосвештеног Епископа г. Јована у храму Светог Георгија у Будимпешти дочекали су архијерејски намесник будимски Зоран Остојић, јеромонах Варнава Кнежевић и председник Црквене општине г. Милан Кићевац. Другог дана посете, 12. априла, у Светли четвртак, Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Сентандреји, у молитвеном присуству Преосвећеног Епископа будимског и администратора темишварског г. Лукијана.

Саслуживали су архимандрит Павле Радусиновић - игуман манастира Ораховица, протојереј-ставрофор Војислав Галић - архијерејски заменик Епископа будимског, протојереј Лазар Пајтић, јеромонах Варнава Кнежевић и протођакон Милан Томашевић.

Потом су архијереји Јован и Лукијан обишли Сентандреју- престоницу српске културе и духовности у Мађарској и поклонио се њеним светињама.

Истог дана, у својству председника Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, Епископ пакрачко-славонски г. Јован у пратњи архимандрита Павла Радусиновића и протођакона Милана Томашевића, присуствовао је обележавању Дана холокауста у организацији Амбасаде Израела и Музеја холокауста у Будимпешти. Овом приликом додељене су награде потомцима оних Мађара који су учествовали у спашавању Јевреја током Другог светског рата. Поред Епископа г. Јована овом догађају присуствовали су представници из јавног и културног живота Мађарске. Овом приликом Преосвештени Епископ Јован разменио је искуства и договорио наставак сарадње између Одбора за Јасеновац и водећих људи тј. институција из области истраживања о страдањима током Другог светског рата.

Дана 13. априла 2018. године Преосвештени Владика посетио је Централно-европски Универзитет у Будимпешти са којим Епархија пакрачко-славонска а преко ње и Српска Православна Црква остварује изузетно добро сарадњу.

Повезане вести

Вести