ПОНЕДЕЉАК, 16. 4. 2018 - 12:00

Извор: Епархија шумадијска

Архијерејска Литургија у манастиру Ралетинцу

На Светли четвртак, 12. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Светих апостола Петра и Павла у Ралетинцу.

Епархија шумадијска
Архијерејска Литургија у манастиру Ралетинцу

По узору на древну богослужбену праксу, када се ни једно богослужбено последовање и света тајна нису одвајали од свете тајне Евхаристије, Преосвећени Владика је по чину мале схиме замонашио расофорну монахињу овог манастира, сестру Ангелину и две искушенице, Гордану и Наташу. У тренутку милозвучног појања стихире Похитај да ми отвориш очинско наручје, приклонивши главе своје, а привођене од своје духовне мајке схи-игуманије Евгеније, сестре Ангелина, Гордана и Наташа приступиле су тајни неба и земље, полагању монашких завета са монашким именима Ангелина, Михаила и Варвара.

Епископу су саслуживали архимандрит мр Алексеј (Богићевић) - игуман манастира Бошњани у Епархији крушевачкој, протосинђел Николај (Младеновић) - игуман манастира Саринца, протојереји-ставрофори Живота Марковић и Саво М. Арсенијевић - архијерејски намескик лепенички и в.д. левачки, и протонамесник Дејан Петровић - парох други белошевачки.

После самог чина монашења, Његово Преосвештенство је поучио новопочетнице монахиње, али и њихову игуманију и сав сабрани клир и лаос нагласивши да новопострижене монахиње од овог дана не постају нешто друго, не претварају се у особе које ће се разликовати само по својим одорама, већ се рађају у нове особе и постају свагда распете свету. Подсетивши их на тескобе монашкога живота, Преосвећени је замолио новозамонашене сестре да не забораве какве су завете положиле и шта су обећале Христу Господу Васкрсломе, напомињући да их Господ неће наградити по ономе што су изјавиле и обећале, већ по ономе што су од обећаног и изјављеног испуниле. Епископ је још рекао, подсећајући и себе и новозамонашене сестре петропавловске обитељи, да оне од овога дана, као монахиње, постају молитвенице за цео свет.

Молитвено учешће узели сиу и игуманија манастира Сретења Господњег из Епархије жичке Аквилина са сестрама, као и преподобно монаштво из манастира Наупаре, Денковца, Липара, Дивостина, Драче, Каленића, Благовештења, Прерадовца, Вољавче и других манастира Епархије шумадијске.

Радосни чин свете тајне монашења, настављен је торжествено у манастирском трпезару уз трпезу љубави коју је припремило сестринство манастира на челу са игуманијом мати Евгенијом.

Повезане вести

Вести