ЧЕТВРТАК, 7. 3. 2024 - 13:27

Извор: Епархија рашко-призренска

Одговор Епархије рашко-призренске на питања медија поводом најновијег развоја догађаја око питања земље манастира Дечани

Епархију рашко-призренску, ни Манастир Високи Дечани нико из косовских институција није контактирао у вези извршења одлуке Уставног суда Косова из 2016 године у вези земље манастира Високи Дечани.

Последњих година сведоци смо више изјава највиших косовских званичника да одлука Уставног Суда о земљи манастира Дечани наводно није легално донесена и да не може бити извршена и да о њој треба да се води некакав дијалог са Црквом. Након консултација са нашим правним саветницима и више контаката са међународним представницима у Приштини, изнели смо наш став да се око поменуте одлуке Уставног суда, која је обавезујућа и коначна (res judicata), не може водити никакав дијалог, нити правити договор јер је то противно законским принципима у свим демократским друштвима.

Будући да је општина Дечани годинама одбијала да изврши одлуку Уставног суда обраћали смо се и централном катастру Косова који има пуно право да упише земљу чиме би се аутоматски ажурирало катастарско стање имовине манастира на општинском нивоу. Уставни суд Косовa се такође у међувремену оглашавао да се одлука мора спровести. Нажалост, нисмо нашли разумевање ни спремност да се одлука изврши ни од стране локалног ни централног катастра Косова без икаквог образложења. Наш случај је константно био пребациван са општинског на централни и са централног на општински ниво и на тај начин се упорно избегавало извршење одлуке 8 година.

Зато очекујемо да косовске институције коначно ураде свој део посла у складу са законом и упишу нашу земљу у катастар и манастиру издају уредан поседовни лист у складу са судском пресудом. Сматрамо да би то био значајан корак за владавину права..
Што се тиче спремности за дијалог у циљу унапређења живота и решавања практичних питања, наша Црква увек је била и остала отворена за разговор са свим људима добре воље, што смо на делу показивали свих ових година.

Из канцеларије Епархије рашко-призренске
Грачаница, 6. март 2024

Епархија рашко-призренска

Повезане вести

Вести