УТОРАК, 5. 12. 2023 - 10:47

Извор: Задужбина Светог манастира Хиландара

Ево нашег сабрата, ево нашег владике! (ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, изасланик Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је празничним богослужењем у манстиру Хиландар за манастирску храмовну славу, Ваведење Пресвете Богородице.

Задужбина Светог манастира Хиландара

На дан празника Ваведења Пресвете Владичице Богородице Света царска српска лавра манастир Хиландар свечано је прославила своју манастирску славу. Уочи славе, служено је свеноћно бденије уз учешће монаха из других светогорских манастира и присутних гостију. Сва служба је величанствена и у свему царска.

У манастиру се поводом славе спрема свечана трпеза и кољиво са изображеном иконом Ваведења и друго кољиво за парастос свим ктиторима и приложницима обитељи који се служи истога дана али увече.

У складу са древним обичајем сваке године игуманско место на један дан преузима игуман Светог манастира Ватопеда. Посебне братске везе између Ватопеда и Хиландара утемељене су још у време Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог и сваке године за време манастирских слава игумани два манастира замењују места.

Повезане вести

Вести