ПОНЕДЕЉАК, 2. 10. 2023 - 08:55

Извор: ТВ ХРАМ

Патрон Епархије бачке (ФОТО/ВИДЕО)

Дај Господе вере, љубави и наде свима нама, а нарочито дај мира нашој браћи на Косову и Метохији. Све вас молим, браћо и сестре, да свако од нас појединачно унесе у своје молитвено правило молитву за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, да им Бог да мира и да и ми будемо увек спремни да делимо и носимо крст њихов, јер то је и наш крст. Али да да мира и свим другим људима који живе на Косову и Метохији, а да, рекао сам то и синоћ, и видим цитирали су, да разумевања и онима који имају силу и моћ и који неретко затварају очи на неправду, а понекад користе различите аршине, па једне гледају овако, друге гледају онако. Сваки човек је икона Божија, свакоме је потребан мир, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 2. октобра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију поводом прослављања Патрона Епархије бачке, на празник Преноса моштију Светог Иринеја, епископа бачког, исповедника вере, и светих мученика бачких, 2. октобра 2023. године, у храму Вазнесења Господњег у Суботици.

Његовој Светости саслуживали су: Високопреосвећени Митрополит будимпештански и мађарски г. Иларион из Руске Православне Цркве, Преосвећена господа Епископи: сремски Василије, будимски Лукијан, банатски Никанор, бачки Иринеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, крушевачки Давид, осечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, мохачки Дамаскин и умировљени епископи Георгије и Филарет; свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Патријарх Порфирије је рекао да је данас за све нас велика радост, што смо се сабрали у овом граду да прославимо славу Епархије бачке и да прославимо Свете новомученике бачке. Не да их се само сетимо као својих предака, него да заједно са њима пројавимо и покажемо свету, посведочимо да смо заједно са њима на крсту Христовом, али исто тако и у победи и васкрсењу Христовом. Јер то је наша вера, то је вера православна, то је вера хришћанска. Сва је у крсту и Васкрсењу Христовом, сва је у том знаку. Сва је у знаку парадокса пораза и победе у исто време. Данас сабрани овде слушамо реч Христову, а она је истинита, она је праведна.
 
Нека би Господ дао да увек будемо верни Њему, да имамо снаге да до краја изнесемо свој крст, да имамо трпљење и стрпљење, јер Свети Јован Златоусти каже – Стрпљење је мајка свих врлина, извор сваког добра. Дај Господе вере, љубави и наде свима нама, а нарочито дај мира нашој браћи на Косову и Метохији. Све вас молим, браћо и сестре, да свако од нас појединачно унесе у своје молитвено правило молитву за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, да им Бог да мира и да и ми будемо увек спремни да делимо и носимо крст њихов, јер то је и наш крст. Али да да мира и свим другим људима који живе на Косову и Метохији, а да, рекао сам то и синоћ, и видим цитирали су, да разумевања и онима који имају силу и моћ и који неретко затварају очи на неправду, а понекад користе различите аршине, па једне гледају овако, друге гледају онако. Сваки човек је икона Божија, свакоме је потребан мир. Да Бог да и њима да учине све што могу да допринесу да сви људи на Косову и Метохији добију елементарни мир, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Обраћајући се сабранима беседом, Преосвећени Епископ Иринеј захвалио се најпре Господу који нас је сабрао и светима његовим. Да захвалим Његовој Светости нашем Патријарху што је данас овде благословио ову црквену општину, овај град, нашу Епархију, све вас овде сабране и све нас и што нас је богонадахнуто поучио јеванђелском речју живота и спасења у Христу. Такође бих хтео да захвалим свој браћи архијерејима који су се одазвали на наш позив и данас деле са нама молитвену радост данашњег дана - Патрона или славе Епархије бачке. Посебно пак, међу браћом архијерејима, желим да заблагодарим нашем драгом брату Митрополиту будимпештанском из Руске Православне Цркве г. Илариону и његовој пратњи из Руске Православне Цркве. Свима вама, браћо и сестре, желим да честитам данашњи вишеструки радосни празник ради којега смо сабрани, а то је, као што рекох, празник Светог Иринеја епископа бачког исповедника вере наше, који је много добра учинио, а много и пострадао за Цркву и веру, а и свих бачких мученика и новомученика, који су својим мучеништвом посведочили веру и дали нама пример верности, ону коју смо дужни Христу, који је ради нас био послушан Оцу своме небеском до смрти и то до смрти на крсту.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен је славски колач.

На предлог Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио је високо одликовање Српске Православне Цркве - Орден Светог Саве другог степена: Српском културном центру "Свети Сава" из Суботице и г. Милану Мародићу, вишедеценијском председнику Српског културног центра "Свети Сава" из Суботице у знак признања за неизмерни допринос унапређењу културе, очувању српског језика, традиције, културне баштине нашег народа уопште; г. Браниславу Шипошу у знак признања за дугогодишњу несебичну помоћ у изградњи храма Светог Нектарија Егинског у Суботици; г. Саши Спреми у знак признања за дугогодишњу несебичну помоћ у изградњи храма Светог архиђакона Стефана на Келебији; г. Милану Бабићу и г. Ђорђу Мркићу у знак признања за делатну љубав према Цркви показаној кроз велику помоћ приликом изградње и украшавања храма Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику. Архијерејске грамате признања додељене су г. Предрагу Петричевићу и г. Војину Ђорђевићу за оданост светој православној вери и љубав према светој православној Цркви на делу показаној кроз помоћ и допринос у духу задужбинарских и добротворних традиција светог православља у српском народу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести