ПОНЕДЕЉАК, 11. 9. 2023 - 10:02

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Петар у цркви Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу: Свети Јован Крститељ био је највећи рођени од жене (ФОТО/ВИДЕО)

Свети Јован Крститељ био је највећи рођени од жене, Претеча Господњи, који је својим рођењем, а и својим позивом на покајање, припремао пут и претходио пред својим Господом Исусом Христом. Он је страдао зато што је говорио истину и зато што је сведочио правду. Данас је то толико ретка и заборављена пракса, штавише та нека претерана дипломатија у међуљудским односима оправдава се у апсолутној мери, рекао је Епископ Петар у беседи, 11. септембра 2023. године.

ТВ Храм

У цркви Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха српског, предстојао је на светом евхаристијском сабрању на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2023. године.

Епископу Петру саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

Говорећи о Светом Јовану, Преосвећени Епископ је рекао да је он био највећи рођени од жене, Претеча Господњи, који је својим рођењем, а и својим позивом на покајање, припремао пут и претходио пред својим Господом Исусом Христом и био онај који, будући недостојан да одреши ремена са обуће Онога који долази, ипак бива силом Божијом удостојен да крсти Онога који је већи од њега. Исто тако, Јован Крститељ бива и Претеча у смрти, у аду, Господу своме. Каже црквено предање да је он страдавши мученички сишао у ад и да тамо проповеда и најављује долазак Спаситеља који је разрушио окове ада и победио смрт и коначно отворио живот вечни и спасење. Зато, данашњи дан се понекад назива малим Великим петком, јер такође на неки начин бива Претеча у страдању и у крсној мученичкој смрти Господњој. Заиста, драматичан је тај догађај који смо управо читали у Јеванђељу. С једне стране, видимо непоколебивост Јованову у пројављивању правде. Он је страдао зато што је говорио истину и зато што је сведочио правду. Данас је то толико ретка и заборављена пракса, штавише та нека претерана дипломатија у међуљудским односима оправдава се у апсолутној мери.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Усековање главе Светог Јована Крститеља

ТВ Храм

Ирод Антипа, син старога Ирода, убице младенаца витлејемских у време рођења Господа Исуса, беше господар Галилеје у време проповеди Јована Крститеља. Беше тај Ирод жењен ћерком некога арабског кнеза Арете. Но Ирод, зли изданак од злога корена, отера своју закониту жену и незаконито узе себи за сожителницу Иродијаду, жену свога брата Филипа, који беше још у животу. Против овог безакоња уста Јован Крститељ и силно изобличи Ирода. Ирод га баци у тамницу. За време једнога пира у свом двору у Севастији Галилејској играше пред гостима Саломија, ћерка Иродијадина и Филипова. И пијани Ирод, занесен том игром, обећа играчици дати што год буде од њега искала, ма то било и половина царства. Наговорена од своје мајке Саломија заиска главу Јована Крститеља. Ирод нареди те Јована посекоше у тамници и донеше главу његову на тањиру. Ученици Јованови ноћу узеше тело свога учитеља и чесно сахранише, а Иродијада избоде иглом језик Јованов, па главу закопа на неко нечисто место. Шта је даље било с главом Јовановом може се читати под 24. фебруаром. Али убрзо постиже Божја казна ову групу злотвора. Кнез Арета, да опере част своје ћерке, удари с војском на Ирода и поту-че га до ноге. Поражени Ирод би осуђен од кесара римског Калигуле на прогонство, најпре у Галију а потом у Шпанију. Као изгнаници Ирод и Иродијада живљаху у беди и понижењу, док се земља не отвори и не прогута их. А Саломија погибе злом смрћу на реци Сикорису (Сули). Смрт св. Јована догодила се пред Пасху, а празновање 29. августа установљено је због тога што је тога дана освећена црква, коју подигоше на гробу његовом у Севастији цар Константин и царица Јелена. У ту цркву положене су и мошти ученика Јованових: Јелисеја и Авдије.

Повезане вести

Вести