УТОРАК, 27. 6. 2023 - 19:35

Извор: СПЦ

Патријарх српски Порфирије стигао у Грачаницу (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је данас у подневним часовима у манастир Грачаницу.

СПЦ

Испред древне српске светиње, Патријарха и његову пратњу дочекао је Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије. Одмах по доласку, патријарх Порфирије је узео молитвено учешће у празничном бденију које је служено у манастирском храму.

У пратњи Његове Светости налазе се преосвећена господа епископи марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и високопреподобни архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Сутра, на Видовдан, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствоваће светом Литругијом у манастиру Грачаници, где ће такође, сходно одлуци надлежног Епископа рашко-призренског г. Теодосија, услед недостатка основних безбедносних услова служити традиционални Видовдански парастос.

Како је предходних дана најављено у саопштењу Епархије рашко-призренске, с обзиром на веома тешку ситуацију на Косову и Метохији, где наш народ тренутно живи у безбедоносној неизвесности и осећању потпуног одсуства основих права и слобода, а посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба, надлежни архијереј, владика Теодосије, са пуном пастирском одговорношћу је донео одлуку да се Видовдански парастос, који се годинама традиционално одржава пред спомеником косовским јунацима на Газиместану, ове године одржи у манастиру Грачаници након свете Литургије.

СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести