СРЕДА, 15. 3. 2023 - 09:57

Извор: ТВ Храм

Патријарх српски г. Порфирије у цркви Светог Александра Невског у Београду: Амбијент поста је амбијент покајања (ФОТО/ВИДЕО)

"Амбијент поста, амбијент тог подвига треба да буде амбијент покајања. Покајање је као што знамо из речи Јеванђљња нешто што је нераскидиво повезано са Царством Небеским, то значи са спасењем", рекао је Патријарх Порфирије у беседи у цркви Светог Александра Невског у Београду, 15. марта 2023. године.

ТВ Храм


У молитвеном пристуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија у среду треће недеље Часног поста, 15. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у цркви Светог Александра Невског у Београду.

Епископу Стефану саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Након Литургије у својој поучној беседи, Првојерарх Српске Православне Цркве је рекао да је покајање  атмосфера коју треба непрестано да живимо, посебно када је пост и Четрдесетница, када смо позвани да интезивније живимо у покајању.

"Света Четрдесетница је интезивни наш пут према Царству Небеском, то јесте ка Тајни Васкрсења Христовог у којем је садржана и тајна Царства Небеског, у којем се налази кључ за разумевање личности Господа Исуса Христа као истинитог Бога, истинитог човека. Али покајање ни у којем случају нема никакве везе са простим обичним психолошким стањима у којима се може наћи човек када дође до спознаје да је учинио неки грех.  Таква психолошка стања можда могу понекад бити увод  у истинску Тајну покајања. У исто време ми смо најчешће у том психолошком стању гриже савести онда када погрешимо. Јасно нам је да  смо чинили грех, јер су запвоести Божије недвосмислене. При том знамо да су Божије заповести подстицајне, оне треба да буду покретачи нашег духовног живота а не, како то понекад опет имам утисак, да буду ограничење. Божије заповести су једноставне и свима разумљиве и зато не може бити барем на рационалном нивоу онда када погрешимо да нисмо свесни свога греха. Када поступамо супротно Божијим заповестима у најмању руку долази до осећања промашаја а онда долази и осећање празнине и наравно због свега тога јавља се и грижа савести јер немамо довољно одлучности и духовне снаге да истински свој промашај, свој грех прихватимо као своје стање и да се Господу отворимо. Уместо тога осећамо грижу савести и негде у себи мислимо или да смо помало и имали право или да то и није тако страшно или да смо ми заправо бољи од онога што смо учинили", истакао је Патријарх Порфирије.

После Литургије Пређеосвећених дарова извршена је и Света Тајна Исповести свештенства Првог београдског намесништва.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести