ЧЕТВРТАК, 27. 10. 2022 - 09:41

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије богослужио у цркви Свете Петке на Чукаричкој падини: Живот има смисла само када све дајемо за Христа, а Христа ни за шта (ФОТО/ВИДЕО)

Света Параскева је изабрала пут Христов, читав свој живот претворила је у молитву, подвиг и читаво своје биће Христу посветила кроз молитву, пост, покајање, кроз љубав према читавом свету. И отуда и Света Петка, као и други светитељи јесу само неки од нас који су разумели да живот може имати смисла само онда када све дајемо за Христа и Христа ни за шта. Онда када смо дали све за Христа, само тада у изобиљу добијамо све оно што је честито, што је добро, што је нама неопходно и потребно за наш спољашњи живот, али и наш унутрашњи живот, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у цркви Свете Петке на Чукаричкој падини, 27. октобра 2022. године.

ТВ Храм

На празник Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, 27. октобра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у храму посвећеном данашњем празнику на Чукаричкој падини.

Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, говорећи о Светој Петки, Његова Светост је рекао да онда када јој се са искреном вером обраћамо, будући да има слободу пред Богом, Бог јој излази у сусрет и помаже свима нама. Када славимо светитеље Божије, поред тога што се молимо треба да завиримо у своју душу и да видимо како разумемо светитеље Божије и светост уопште. Неретко мислимо како су светитељи надљуди, како су својеврсни супермени, као да нису неки од нас и најбољи могући пример јесте управо Света Петка, али и многи други светитељи.

Света Параскева је изабрала пут Христов, читав свој живот претворила је у молитву, подвиг, отишла је у Јорданску пустињу у временима када је било опасно и за мушкарце у тим просторима преспавати, макар и у предграђу, а камоли отићи у пустињу. Отишла је и читаво своје биће Христу посветила кроз молитву, пост, покајање, кроз љубав према читавом свету. И отуда и Света Петка, као и други светитељи јесу само неки од нас који су разумели да живот може имати смисла само онда када све дајемо за Христа и Христа ни за шта. Онда када смо дали све за Христа, само тада у изобиљу добијамо све оно што је честито, што је добро, што је нама неопходно и потребно за наш спољашњи живот, али и наш унутрашњи живот, рекао је Патријарх Порфирије.

Име Свете Петке у његовом изворном облику је Параскева. Параскева значи "она која се припрема". Света Петка се од најраније своје младости не само припремала за будући век, за вечност, за Царство Небеско, него је живела Царством Небеским непрестано. То је наш хришћански подвиг, да живимо најпре Царство Небеско овде и сада, да живимо правилима Царства Небеског овде и сада, а то није ништа друго него по заповестима Христовим. Нека би Господ дао да славимо Свету Петку, да се угледамо на њу, да јој се молимо да нам помогне да будемо што сличнији њој и што сличнији сваком светитељу како бисмо имали мир, радост, сигурност и стабилност, нагласио је Патријарх српски.

На крају светог евхаристијског сабрања, извршен је литијски опход око храма, а затим је Патријарх Порфирије освештао славске дарове поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести