НЕДЕЉА, 30. 9. 2018 - 10:30

Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј на Зејтинлику посадили дрво маслине као симбол мира (Фото/Видео)

Данас, у недељу 30. септембра 2018. године у Храму Светог Великомученика Пантелејмона Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски г-дин Вартоломеј и Његова Светост Патријарх српски Иринеј служили су Свету Патријарашку Литургију у част стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата.

 
TВ Храм

Патријарх васељенски Вартоломеј и Патријарх српски Иринеј

Патријарху Вартоломеју и Патријарху Иринеју саслуживали су Високопреосвећени Митрополит драме г-дин Павле, који је био званични представник Његовог Блаженства Архиепископа атинског Јеронима и Светог синода грчкецркве, затим Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија,  Митрополита анкирског  и Јеремије, Митрополита иконијског Теолипта, Митрополита неапољског Варнаве, Игуман манастира Хиландара архимандрит  Методије.

Током Свете Патријарашке Литургије великом броју сабраних верника обратили су се домаћин овог вишедневног сабрања, Митрополит Варнава, потом Патријарх српски г-дин српски Иринеј и на крају Патријарх константинопољски и васељенски г-дин Вартоломеј.

TВ Храм

Након Свете Литургије служен је помен палим борцима у Првом светском рату, а након помена Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј посетили су највеће војничко гробље на Балкану – Зејтинлик, где су положили венце и поклонили се гробовима палих српких и остали савезничких војника пострадалих приликом пробоја Солунског фронтa.

TВ Храм
ТВ Храм

Патријарх Вартоломеј - обраћање народу

Након одслужене Свете Литургије поглавари две велике и вековима нападане и намучене Цркве положили су венце на гробљу Зејтинлику, месту где лежи на десетине хиљада српских јунака из Првог светског рата а поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта. Зејтинлик је место и споменик српске Голготе и распећа, али и место српског васкрсења и победе. Ових дана смо се подсетили великих догађаја који су се одиграли пре тачно сто година када су наши прадедови кренули у пробој Солунског фронта, што је довело до ослобођења Србије и краја Првог светског рата.  

ТВ Храм

Полагање венаца на Зејтинлику

Управо ту, на Зејтинлику, Патријарх  Вартоломеј и Патријарх Иринеј посадили су дрво маслине, као симбол мира.

Повезане вести

Вести