НЕДЕЉА, 30. 9. 2018 - 01:19

Патријарх Иринеј и Патријарх Вартоломеј у Солуну на обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата (Фото/Видео)

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј у пратњи Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г-дина Порфирија борави у вишедневној посети Солуну. Повод ове посете је обележавање стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата. Овај јубилеј биће крунисан Светом Патријарашком Литургијом коју ће на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну заједно служити Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски г-дин Вартоломеј и Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј.

ТВ Храм
Патријарх константинопољски и васељенски Вартоломеј и Патријарх српски Иринеј у Солуну

Патријарх српски Иринеј у Солун је стигао у петак, 28. Септембра 2018. године г-дина, а насолунском аеродрому дочекао га је домаћин и организатор прославе овог важног јубилеја, Високопреосвећени митрополит неапољски г-дин Варнава.  

ТВ Храм
Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј у Солуну

Првог дана своје посете Солуну  Свјатјејши Патријарх српски Иринеј сусрео се са студентима које је наша помесна црква послала у Солун на усавршавање у теолошким наукама.

ТВ Храм
Заједничка молитва за очување животне средине

Сутрадан, у суботу 29. септембра 2018. године, Патријарх Иринеј је заједно са Васељенским Патријархом Вартоломејем посетио природни резерват у месту Калохори где је Патријарх Вратоломеј предводио молитву за очување животне средине.

ТВ Храм
Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј у посети фабрици Хаитоглу у Солуну

Двојица Патријараха посетили су и фабрику Хаитоглу која се на традиционалан начин бави производњом халве. Власници ове фабрике су се током  ратних дешавања деведесетих година одазивали на сваки позив Митрополита Варнаве да нашем страдалном народу пошаљу помоћ.

ТВ Храм
Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј отворили старачки дом, народну кухињу и вртић у Солуну

Патријарх Иринеј и Патријарх Вартоломеј посетили су и историјски храм Светог Атанасија у Евозмосу и свечано отворили новоизграђени старачки дом, народну кухињу и вртић Митрополије неапољске.

ТВ Храм
Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј са малишанима у новоотвореном вртићу

У поподневним сатима одржан је братски састанак Патријарха српског г-дина Иринеја и Патријарха константинопољског и васељенског г-дина Вартоломеја на коме се у духу обостраног разумевања и братске љубави разговарало на теме од међусобног и свеправославног значаја.

ТВ Храм
Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј

У вечерњим часовима у Културном центру Мони Лазаристон који се налази у непосредној близини Зејтинлика, отворена је изложба ретких фотографија са Солунског фронта и из Првог светског рата аутора Константина Нигделиса. После отварања изложбе уследио је културно-уметнички програм на ком су говорили  Патријарх Вартоломеј, Митрополит неапољски Варнава и представници локалних власти, а потом је уследило премијерно извођење композиције познатог солунског композитора Емануила Лазаридиса, написане поводом стогодишњице пробоја Солунског Фронта и завршетка Великог рата.

ТВ Храм
Патријарх Вартоломеј и Патријарх Иринеј на отварању изложбе у Солуну

Приредили:
Никола Станковић
Бојан Бундало

Повезане вести

Вести