СРЕДА, 5. 9. 2018 - 11:17

Извор: Vesti online

Патријарх Иринеј Србима у Швајцарској: "Вратите се у завичај кад дође време"

Патријарх српски г-дин Иринеј, који је боравио у вишедневној канонској посети Епархији аустријско-швајцарској, у суботу је служио Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Цириху, а у недељу је освештао храм Светих Ћирила и Методија у Белпу (Берн).

ТВ Храм
Долазак Патријарха Иринеја на освећење Храма у Белпу

У суботу је Светој архијерејској Литургији присуствовао велики број верника из Цириха и околине. После литургије, Патријарх Иринеј је и причестио вернике међу којима је био велики број деце. Након причешћа обратио се верницима и говорио им о значају очувања културног, духовног и народног идентитета.

- Моја је жеља да остварите то ради чега сте дошли овде, али и да не заборавите своју дивну и лепу Отаџбину. Ја сам много земаља прошао, али, верујте ми, лепоте наше земље нема на овоме свету. Зато кажем, кад дође време, вратите се у Отаџбину, тамо где су преци наши, тамо где су светиње наше и немојте заборавити ко сте и шта сте и веру нашу. Благослов вашој деци и дивно је што их видим овде. Водите вашу децу у Цркве јер оно што деца уче у вашем дому и овде у цркви, то је њихово највеће богатство. Све друго дође и прође, али то остаје као вечна вредност у њиховом животу - поручио је Патријарх српски г-дин Иринеј.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј осветио је први српски православни Храм у Швајцарској

Он је захвалио верницима, који су у великом броју дошли и позвао их да и даље остану уз своју мајку Цркву.

- Чувајте своју веру, поштујте туђу, али своје чувајте и уважавајте. Наша вера је вера јеванђељска, вера хиљада и хиљада светих отаца, за коју вреди и живети, за коју вреди и страдати. Молимо се Богу да не буде страдање, да у миру и благостању живимо, без обзира на то где се налазимо и где живимо, свуда је земља Божја земља, Оца нашега небеског. Мора да знамо и мора да запамтимо, сваки човек је икона Божја и дужни смо да поштујемо свакога човека, без обзира на његову веру, културу и нацију, и да су сви људи наша браћа - поручио је Патријарх Иринеј.

ТВ Храм
Света архијерејска Литургија након освећења Храма

Међу бројним верницима који су дошли да виде и чују Патријарха био је и Дано Илић, родом из Јасенице у Босни и Херцеговини.

- Често долазим у цркву са сином Михајлом, а поготово данас када је до нас дошао Патријарх Иринеј. Била ми је част да га видим и слушам уживо овде у нашој цркви у Цириху - рекао је Дано за "Вести".

Протојереј Бранимир Петковић из Цириха каже да су сви верници у Швајцарској узбуђени јер је велика ствар кад Патријарх неке цркве дође у посету.

ТВ Храм
Патријарх Иринеј у Белпу

 

- Ево, ми смо као српски народ и српски свештеници удостојени да нам је дошла његова светост Патријарх Иринеј. Ово је његова прва канонска посета Швајцарској. Једном приликом био је у Женеви, али ово је прва канонска посета, што значи да посећује парохије. Одмах по доласку Његова Светост је присуствовала служби у Успењском храму на Швамендингену у Цириху. А ево данас је началствовао и предводио Литургију уз још десет свештеника како наше српске цркве, тако и руске и антиохијске цркве, четири ђакона су заслуживала. Главни разлог и повод доласка Патријарха јесте освећење новог храма који је посвећен Светом Ћирилу и Методију у Белпу код Берна - наводи протојереј Бранимир Петковић.

Посету Швајцарској патријарх Иринеј завршио је 4. септембра када је служио вечерње у Светоуспењском храму у Цириху и разговарао са представницима културних удружења и организација Цириха и околине.


Храм изграђен од темеља

Храм Светих Ћирила и Методија у Белпу крај Берна је први храм Српске православне цркве који је у Швајцарској саграђен од темеља.

После добијања дозволе за изградњу Цркве у српско-византијском стилу, 2007. године купљена је и освештана земља за изградњу богомоље, а 1. маја 2008. освештани су темељи Цркве у Белпу.

Изградња је ишла брзо. Храм је оспособљен за богослужбену употребу и 31. маја 2009. Митрополит Амфилохије, уз присуство тадашњег надлежног Епископа, извршио је обред малог освећења храма.

После тога је настављено улепшавање и храма и околине. Осликавање храма је почело у децембру 2010, а завршено у августу 2013. године.

Храм одише великом лепотом, захваљујући великом уметничком делу фрескописца Војка Митрића. Храм такође поседује и две велике светиње, део моштију Светог владике Николаја Велимировића, чије мошти почивају у његовом манастиру у Лелићу и Ризу Преподобне мати Параскеве, поклон митрополије из Јаши (Румунија)

Повезане вести

Вести