СРЕДА, 5. 9. 2018 - 18:13

Извор: СПЦ

Патријарх српски Иринеј завршио посету Швајцарској

Током посте Савезном одељењу за миграцију и интеграцију Патријарх истакао захвалност Влади Швајцарске за помоћ српском народу. Верни народ у Швајцарској Патријарх позвао на јединство, слогу и очување матерњег језика.

Фото: СПЦ
Патријарх Иринеј завршио посету Швајцарској

Последњег дана канонске посете Епархији аустријско-швајцарској, 4. септембра 2018. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је Савезно одељење за миграцију и интеграцију које делује у систему Владе Швајцарске конфедерације. У име овог одељења Његову Светост примили су гђа Барбара Буши и г. Михаел Хекендорн.

Свјатјејши Патријарх је захвалио домаћинима на срдачном пријему и доброј сарадњи државних институција Швајцарске са српским православним парохијама што се показало издавањем радних дозвола за српске свештенике. Његова Светост је захвалио Влади Швајцарске за помоћ коју је пружала српском народу у ратним годинама као и за напоре које чини за што бољу интеграцију српских досељеника. Представници Владе Швајцарске интересовали су се за улогу Српске православне Цркве у дијаспори и за њену организацију и у другим земљама дијаспоре.

После срдачног пријема Његова Светост са пратњом имао је прилику да посети брдо Гуртен са кога се пружа леп поглед на Берн и околину. У пратњи Његове Светости били су Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, протојереј-ставрофор Станко Марковић и г. Владимир Јелић.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј допутовао је 4. септембра 2018. године у подневним часовима из Берна у Цирих. За Патријарха српског Иринеја, у пратњи Епископа аустријско-швајцарског Андреја, свештеног братства Архијерејског намесништва за Швајцарску, генералног конзула Републике Србије у Цириху г. Зорана Јеремића, организован је ручак у ресторану на Уетлибергу, где се налази видиковац са којег се може видети панорама града Цириха и централне Швајцарске. Уследила је посета храму Успења Пресвете Богородице где је у поподневним часовима служена вечерња служба.

У храму је Његову Светост дочекао Преосвећени Епископ г. Андреј заједно са архимандритом Козмом Бихлом, јерејом Филипом Милуновићем, секретаром Епархије аустријско-швајцарске, као и свим свештеницима Архијерејског намесништва за Швајцарску: протојерејима-ставрофорима Станком Марковићем, архијерејским намесником из Берна, и Милутином Николићем из Базела, протојерејима Драганом Станојевићем из Луцерна, Богољубом Поповићем из Лозане и Бранимиром Петковићем, настојатељем Светотројичног храма у Цириху, јерејима Ђорђем Лукићем из Лугана, Александром Ресимићем из Женеве и Браном Сарићем из Сент Галена, као и протојерејем-ставрофором Мирославом Симијоновићем, настојатељем Светоуспенског храма у Цириху.

Вечерње су служили архимандрит Козма Бихл и протођакон Стеван Рапајић. Певао је хор Светоуспенског храма Богородичин са члановима хора Стеван Мокрањац из Светотројичног храма, а певницу је водио епископ Андреј са свештеницима.

После молитве приређена је вечера у црквеној сали којој су, поред угледних гостију, приисуствовали и генерални конзул Републике Србије у Цириху г. Зоран Јеремић и представници српских удружења у Швајцарској: др Чедомир Паповић, председник Просвјете у Швајцарској, г. Звонко Јовановић, председник Српског културног савеза у Швајцарској, г. Ненад Миленковић, председник Српског фолклорног савеза у Швајцарској, гђа Виолета Алексић, представник Удружења српских писаца у Швајцарској, г. Срђан Стевановић и г. Марко Ћорић, представници удружења српских студената у Цириху, гђе Радмила Стевановић, Ирина и Софија Симијоновић, представници Светосавске омладине, Светотројичног и Светоуспенског храма у Цириху, чланови црквених хорова Стеван Мокрањац и Богородичин, г. Недељко Дувњак и г. Велисав Перишић, представници оснивачке генерације људи који су још крајем 60-тих година прошлог века били активни у духовном животу наше Цркве у Швајцарској, г. Миленко Јовић, представник Удружења српских пензионера у Цириху, као и чланице Кола српских сестара оба циришка храма. 

Током вечере Преосвећени Епископ г. Андреј је поздравио Његову Светост Патријарха Иринеја у име свих представника српских удружења који активно учествују у културном и духовном раду српског народа у Швајцарској. -Њихово позитивно јавно ангажовање доприноси јачању наше Цркве и српске заједнице у Швајцарској, поручио је Владика.

Протојереј-ставрофор Мирослав Симијоновић је поздравио Његову Светост и драге госте из отаџбине и приметио: -Ова посета још више је зближила представнике српских државних институција и разна културна удружења у Швајцарској са нашом Црквом. Свештеници су поносни на наш верни народ. Господ је подарио Цркви радост што постоји узајамно поштовање и љубав између свештенства и народа. Ово су угледни, духовни и веома честити људи. То се поред осталог огледа у опхођењу са свештенством када са достојанством траже благослов и љубе руку свештенослужитељима. То говори не само о духовној култури представника наших културних удружења и народа, већ и о њиховом смерном поштовању Српске Православне Цркве.

У име свих српских удружења у Швајцарској г. Бошко Лопушина је поделио поклоне уваженим гостима.

На крају, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у топлој и очинској беседи је истакао: -Приметио сам много деце у храмовима које сам овде посетио и видео да се лепо и испраавно крсте. То је знак да су успешно васпитана и да се у храмовима води рачуна о будућности наше Цркве у дијаспори. Позивам вас да не заборавите своје корене, да чувате српски језик и да помажете колико сте у могућности нашој земљи која проживљава тешка времена. Такође, Позивам вас да се чувате раздора у народу, црквеног или политичког, јер све што уноси немир међу људе није од Бога, а што није од Бога - води нас у зло.

Патријарх је том приликом поклонио генералном конзулу у Цириху г. Зорану Јеремићу, архијерејском намеснику за Швајцарску оцу Станку Марковићу и оцу Мирославу Симијоновићу амблем Српске Патријаршије. Уз молитвено појање Многаја љета! Патријарх је испраћен из Светоуспенског храма у Цириху према аеродрому у аутомобилу Амбасаде Републике Србије који је за све време боравка у Швајцарској био на располагању потребама Његовој Светости.

Повезане вести

Вести