СУБОТА, 7. 5. 2022 - 21:10

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије на слави храма Светог Марка: Љубав страх изгони (ФОТО)

Љубав страх изгони. Најбољи могући пример јесу жене мироносице, а толики примери кроз историју цркве јесу мученици свети, и мученици из наше Цркве, из нашег рода, који су имали љубав већу од сваке друге љубави – љубав према Христу. Онда када је већа љубав према Богу од љубави према себи, када је веће христољубље од самољубља, тада нестаје сваки страх, рекао је Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије на евхаристијском сабрању у цркви Светог Марка, 8. маја 2022. године.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благоизволео је да у Недељу светих жена мироносица, а на празник светог апостола и јеванђелисте Марка, 25. априла / 8. маја 2022. године, предстоји евхаристијским сабрањем у београдском храму светог апостола и јеванђелисте Марка на Ташмајдану. 

ТВ Храм

Првојерарху Српске Цркве саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, те велики број свештенства и ђаконства, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег. На крају свете Литургије Патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

Патријарх Порфирије је у својој архипастирској беседи рекао да је страх стање којим смо често сви ми испуњени, или боље рећи, не постоји тренутак, дан, у којем ми нисмо обузети неком врстом страха.

Питање је само да ли смо тога свесни, или смо страх неким својим психолошким механизмима потиснули, покушали да га заборавимо. Онда дође нека ситуација у којој је потребно иступити из себе, показати храброст, истинско у Христу јунаштво, и онда се пројави страх, пројаве се ланци, узе страха које нас спутавају да идемо до краја у љубави за Христом. А ево жене мироносице, и онда када је Господ страдао, и онда када је распињан, и онда када је сахрањен, и када је постављена стража испред Његовог гроба да му нико не може приступити, жене мироносице имале су толику љубав, огромну, велику, да је сваки страх сваког дела њиховог бића, био изагнан, рекао је Његова Светост.

Патријарх Порфирије је истакао да Љубав страх изгони. Најбољи могући пример јесу жене мироносице, а толики примери кроз историју цркве јесу мученици свети, и мученици из наше Цркве, из нашег рода, који су имали љубав већу од сваке друге љубави – љубав према Христу. Онда када је већа љубав према Богу од љубави према себи, када је веће христољубље од самољубља, тада нестаје сваки страх.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 

Недеља светих жена мироносица

Повезане вести

Вести