ЧЕТВРТАК, 21. 4. 2022 - 15:34

Извор: ТВ Храм

Јутрење Великог петка у београдском Саборном храму; богослужио Епископ Сава (ФОТО)

Пребивајући срцима на небу изображавамо војске анђелске, и у страху притичемо Судији гласно појући победничку песму: Свет, Свет, Свет си Боже наш: Силом Крста Твога сачувај нас, Господе. (Први тројичан тропар Јутрења Великог петка)

ТВ Храм

На Свети и Велики четвртак, 8/21. априла 2022. године, у београдском Саборном Светоарханглеском храму, служено је Велико бденије, током којег је прочитано дванаест одељака из светог Јеванђеља о страдањима Господа Исуса Христа.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског узео је молитвено учешће у овом јединственом богослужењу које се служи на Велики четвртак у после подневним часовима, а тематски је у потпуности везано за свештене догађаје Великог петка. Епископ Сава прочитао је први јеванђелски одељак, у којем је описан догађај запечаћења гроба, где је положено тело Христово. Јеванђелска зачала о спасоносним страдањима Господа Исуса Христа читали су и свештеници и ђакони београдског Саборног храма.

Јутрење Великог петка нам произноси благовест о спасоносним страдањима и смрти Богочовека Исуса Христа, и све нас позива да заблагодаримо Господу нашем, не престајући са појањем светих речи које у потпуности изражавају суштину периода у којем се налазимо – Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести