НЕДЕЉА, 10. 4. 2022 - 12:09

Извор: ТВ Храм

Недеља Преподобнe Марије египћанке свечано прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој (ВИДЕО)

У пету недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 28. марта / 10. априла 2022. године, посебно свечано било је у Архиепископији београдско-карловачкој. Наведени празник свештеног спомена на велику подвижницу и покајницу Преподобну Марију египћанку прослављен је евхаристијским сабрањима у свим београдским храмовима, а празнично торжество посебно је пројављено Патријарашком Литургијом у београдском храму Преображења Господњег у београдском насељу Пашино Брдо, као и светом архијерејском Литургијом коју су у београдским храмовима служили викарни епископи Патријарха српског. Са благословом Његове Светости Патријарха Српског г. Порфирија, администратора Митрополије загребачко-љубљанске, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у параклису Светог Саве при гимназији Кантакузина Катарина Бранковић.

* * *

Патријарх Порфирије богослужио у Светопреображенском храму на Пашином брду: Жртва је радост давања љубави

"Ми не можемо мењати глобалне токове, али можемо ширити границе љубави које значе међусобну подршку и разумевање", рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседуи изговореној на литургијском сабрању у храму Преображења Господњег у београдском насељу Пашино брдо.

Предстојатељ Српске Цркве - Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, служио је у пету недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 28. марта / 10. априла 2022. године, свету архијерејску Литургију у Светопреображенском храму у београдском насељу Пашино брдо. 

Његовој Светости саслуживао је велики број пречасних презвитерâ и часних ђаконâ, међу којима и протопрезвитер др Зоран Ранковић, декан Православног богословског Факултета Универзитета у Београду; уз молитвено учешће сабраног народа Божјег. Радост сабрања била је употпуњена молитвеним учешћем великог броја деца која се на радост Цркве, сабирају у овој београдској светињи. 

Након светописамских чтенија, сабрану литургијску заједницу речима архипастирске беседе поучио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, који је посебно истакао да хришћански живот превасходно подразумева служење, а не борбу за почасти и прва места. Првојерарх је подсетио да се у љубави налази смисао свих наших односа, јер права и истинска љубав подразумева служење, жртву, а превасходно подразумева свецело следовање Христу. 

"Жртва за Бога се огледа као жртва у односу на ближње и људе. Не постоји жртва Богу или вера у Бога која је апстрактна, која се тиче само наших размишљања, него вера у Бога јесте конкретна  најбоље се види, а њу можемо проверити када видимо какви смо ми у односу на друге, или какав сам ја у односу на тебе, какав је свако у односу на онога који је поред себе, да ли ту, почевши од породице, живимо по речи Христовој и градимо истинску заједницу у којој свако жели да служи другоме и буде последњи, свако се одриче свога права зарад онога кога воли. Жртва није мука, него је жртва радост давања љубави, давања себе ономе кога волимо", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на тему јевнађелске перикопе која се пред сабрану литургијску заједницу износи у овај недељни дан.  

* * *

Епископ Стефан богослужио у храму Светог Саве: Призвани смо на усрдну молитвеност

Телевизија Храм

"Ова недеља се, између осталог, назива и глувна недеља, зато што од данас улазимо у последњу седмицу Велике четрдесетнице, улазимо у посебно расположење и стање. После служби које смо имали, бденија, акатиста, молитвословља, ову седмицу треба да проведемо мирно са самима собом, да се припремимо за ону следећу која долази, а то је она највећа недеља коју морамо да проведемо у храму Божјем", рекао је у свом обраћању након литургијског отпуста, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског.

У пету недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 28. марта / 10. априла 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, предстојао је евхаристијским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару. 

Владици Стефану је саслуживало свештено братство храма Светог Саве, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег који активним учествовањем у Тајни над тајнама показује значај лаика као царског свештенства. 

Са благословом Епископа Стефана, након читања Светог Јеванђеља сабранима се речима недељне омилије обратио протопрезвитер Бранислав Кличковић, сабрат Светосавског храма. 

Након литургијског отпуста, сабранима се обратио Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, који је, поред осталог, рекао: "Ова недеља се, између осталог, назива и глувна недеља, зато што од данас улазимо у последњу седмицу Велике четрдесетнице, улазимо у посебно расположење и стање. После служби које смо имали, бденија, акатиста, молитвословља, ову седмицу треба да проведемо мирно са самима собом, да се припремимо за ону следећу која долази, а то је она највећа недеља коју морамо да проведемо у храму Божјем. Некада су руски свештеници у први дан Часнога поста, а излазили из храма Божјег на Васкрс, јер су стално били на богослужењима. Потрудимо се да и ми ту последњу, страшну и велику седмицу Часнога поста, проведемо колико је могуће молитвеније, а поготово овде у овом великом храму у коме служимо сва богослужења, а храм је простор велики где то можемо да изведемо без велике гужве, спокојно, мирно, заједно, а заједно смо много јачи", закључио је Епископ ремезијански г. Стефан, који је на крају свог срдачног обраћања пренео молитвене благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. 

* * *

Епископ Стефан на великопосном недељном вечерњем: На богослужењу осећамо радост Васкрсења Христовог

Благодаримо Господу који нас је сабрао вечерас, и свако вече и сваки дан у овом Часном посту. Када смо заједно осети се радост заједнице, али и радост Васкрсења Христовог. Нека да Бог да и даље долазите на богослужења, јер тиме и нас крепите, ваше свештенике, духовнике, а верујем да је и вама боље стање када се после храма вратите у породице и свакодневни живот, рекао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, који је са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, беседио након отпуста великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

У молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа ремезијанског г. Стефана; топличког г. Јеротеја и хвостанског г. Јустина, презвитер Бранислав Кличковић, парох при храму Светог Саве, служио је недељно великопосно вечерње богослужење, у смирај пете недеље Велике поста, 28. марта / 10. априла 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару.

Првих шест недеља Великог поста према богослужбеном правилу подразумевају недељно великопосно вечерње на којем се због појања великог великопосног прокимена врши вечерњи вход са кадионицом, а по завршетку појања једног од два велика великопосна прокимена који се од недеље до недеље смењују, свештенослужитељи светле одежде замењују тамним (љубичастим), и од тога тренутка богослужење добија покајни карактер.  

Након вечерњег отпуста поучним речима сабране је са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, поучио Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског. У својој надахнутој беседи Епископ Стефан је говорио о  значају богослужења и сабирања под сводовима храмова коју су богослужбено место у којем се непрестано произноси молитва и пропоповеда реч Божја.

 "Благодаримо Господу који нас је сабрао вечерас,  и свако вече и сваки дан у овом Часном посту. Када смо заједно осети се радост заједнице, али и радост Васкрсења Христовог. Нека да Бог да и даље долазите на богослужења, јер тиме и нас крепите, ваше свештенике, духовнике, а верујем да је и вама боље стање када се после храма вратите у породице и свакодневни живот. Потрудимо се да идаље долазимо на богослужења, поготово на ова богослужења која су посебна и специфична, у којима смо позвани да непрестано промишљамо о себи, а са друге стране, где се осећа Васкрсење Христово", рекао је Епископ ремезијански г. Стефан у својој беседи на крају великопосног вечерњег богослужења у спомен-храму Светог Саве.  

* * *

Епископ Јеротеј богослужио у земунском параклису Светог Стефана: Тајна светитељства је дар Божји

"Славимо спомен на преподобну Марију Египћанку, на њено велико покајање које је било и остало пример како је Бог милостив и милосрдан, и како жели да се сви људи спасу и како можемо да се покајемо и спасемо", речи су Његовог Преосвештенства Епископа топличког г. Јеротеја, које је изговорио у својој омилији на литургијском сабрању у земунском параклису Светог првомученика и архиђакона Стефана при КБЦ "Бежанијска Коса".

Вођен љубављу и пастирским старањем за поверену му паству, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благословио је да у пету недељу Великог поста, 28. марта / 10. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј началствује на светој архијерејској Литургији у параклису Светог првомученика и архиђакона Стефана при КБЦ "Бежанијска Коса". 

У овај недељни дан који је посвећен великој подвижници и покајници - преподобној Марији египћанки, преосвећеном владици Јеротеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег, међу којима је био велики број медицинског особља, као и браћа и сестре који су у наведеној медицинској установи на лечењу. 

Након светописамских читања која су предвиђена за овај недељни дан, Епископ топлички је беседио о сили покајања, чинећи осврт на делатни пример преподобне Марије египћанке која је себе погрузила у покајање и задобила свецели препород. 

"Тајна светитељства је дар Божји, и колико се год ми трудили у подвизима и колико год се чистили од страсти, ипак такви дарови духовни какве је добила преподобна Марија Египћанка су дар Божји и служе на корист читавој Цркви. Света Марија је добила те дарове да би служила Цркви, а не само због тога што је победила своје страсти и стекла врлине. Ми читамо ово Јеванђеље и сећамо се Свете Марије, зато што се налазимо у петој недељи поста и света Четрдесетница је при крају, у петак се завршава, и почиње недеља страдања Господњих. Будући да смо пред крај поста, кроз свето Јеванђеље и кроз ову поуку о преподобној Марији, Црква нас поучава да не требамо да клонемо у искушењима", поучио је Епископ топлички г. Јеротеј. 

* * *

Епископ Јустин богослужио у Петропавловом храму на Топчидеру: Кајање је доживотни процес, а покајање је дар Божји

"Поента покајања јесте да устајемо и не одустајемо, да се боримо за живот вечни баш као што се борила и изборила Света Марија египћанка", рекао је Епископ хвостански г. Јустин у својој беседи на литургијском сабрању у храму светих апостола Петра и Павла у београдском насељу Топчидер.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у пету недељу Великог поста, 28. марта / 10. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин посетио је литургијску заједницу храма светих апостола Петра и Павла на Топчидеру, и у наведеном храму предстојао евхаристијским сабрањем. 

Преосвећеном владици саслуживали су клирици Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који се недељним и празничним данима сабира на литургијским сабрањима у овом, једном од најстаријих београдских храмова.

Након произнесених светописамских чтенија, сабрану Цркву речима надахнуте беседе очински и са видним емоцијама поучио је Епископ Јустин, говорећи о предивном примеру преподобне Марије египћанке, којој је посвећен овај недељни дан, а у чијем примеру је слика правог и истинског покајања. 

"У свакоме од нас крије се нека Марија, и свако од нас има потребу за покајањем, а покајање није ствар тренутка, јер је кајање доживотни процес, а само покајање је дар Божји. Управо дар Онога који дошао у овај свет да спаси грешнике; управо дар Божји Онога који је оставио деведесет и девет својих оваца и кренуо да тражи једну изгубљену, а то и говоримо у једној дивној молитви "даровао си нам за спасење покајање". Никада не треба да очајавамо, без обзира колико наши греси велики били, они не могу да превазиђу љубав и човекољубље Божје, а од нас се тражи да само дођемо к себи", рекао је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин беседећи у Петропавловом храму на Топчидеру. 

* * *

Епископ Сава богослужио у Загребу: Нема греха који надвишује љубав Божју

"Бог као милостив и човекољубив чека свакога од нас, и нема греха који надвишује љубав Божју и нема греха који не може бити опроштен. Црква нам данас даје преподобну Марију египћанку као пример покајања", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој беседи на евхаристијском сабрању у параклису Светог Саве при гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу.

У пету недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 28. марта / 10. априла 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха Српског г. Порфирија, администратора Митрополије загребачко-љубљанске, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у параклису Светог Саве при гимназији Кантакузина Катарина Бранковић. 

Преосвећеном владици Сави саслуживали су презвитери и ђакони Митрополије загребачко-љубљанске, као и часни ђакон Никола Костић из Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег, који ће се до завршетка обнове загребачког Саборног храма Преображења Господњег, сабирати у наведеном параклису посвећеном молитвено покровитељу васколиког рода нашег.

Након прочитаних одељака из Светога Писма Епископ Сава је беседио о значају покајања, преумљења и целосног прихватања живота по Јеванђељу и духовног хода оном благословеном стазом коју нам је пропутио Господ наш Исус Христос.

"Бог као милостив и човекољубив чека свакога од нас, и нема греха који надвишује љубав Божју и нема греха који не може бити опроштен. Црква нам данас даје преподобну Марију египћанку као пример покајања.  Њен пример, као и пример Свете Марије Магдалине, јесте пример да не пости грех који Бог не опрашта, да и највећи грешник ако се покаје и жели да се врати у заједницу са Богом, може да буде светитељ, и то светитељ кога поштује и прославља цео хришћански свет. Због тога Христос долази у овај свет, због тога и страда, да би свакоме од нас дао прилику да обнови, преуми и да се врати у заједницу са Њим", рекао је Епископ марчански у својој надахнутој беседи којом је поучио сабрано литургијско сабрање у параклису Светог Саве при гимназији Кантакузина Катарина Бранковић. 

* * *

О литургијским сабрањима у пету недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, широм Српске Православне Цркве, погледајте у данашњем издању дневне информативне емисије "Вести из Цркве":

* * *

Телевизија Храм

Пета недеља Великог поста - Преподобне Марије египћанке

Четврта недеља Великог поста - Преподобног Јована Лествичника

Трећа недеља Великог поста - Крстопоклона

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Прва недеља Великог поста – Православља

Теодорова субота - прва субота Великог поста

Светлост Христова просветљује све

Литургија пређеосвећених дарова - срце великопосних богослужења

Света Четрдесетница - Велики пост

Повезане вести

Вести