ЧЕТВРТАК, 17. 2. 2022 - 14:19

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Јоаникије богослужио у Острогу и замонашио тројицу послушника

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је са свештенством Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, у четвртак 17. фебруара 2022. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Исидора Пелусиота и Преподобног Николаја Студита.

Митрополија црногорско-приморска

Прије Свете Литургије, Високопреосвећени Митрополит замонашио је у чин расе и камилавке тројицу острошких послушника Димитрија, Радислава и Слободана, надјенувши им монашка имена Исидор, Вукашин и Јелисеј.

Честитајући монашење острошкој братији, Митрополит Јоаникије је казао да су новопострижена острошка братија добила имена по великим светитељима, Преподобном Исидору Пелусиоту, Светом мученику Вукашину од Клепаца и Светом пророку Јелисеју, а да је овај празник Преподобног Исидора, великог учитеља монашког живота, најљепши дан за привођење нове братије у ред монаха.

– Ступајући у манастир и припремајући се за монаштво, они су ево данас примили први степен монаштва, и завјетовали се својој Светој Цркви, да иду уским, тијесним Христовим путем, да носе крст свој и да непрестано иду за Христом, да се непрестано поучавају ријечима Божијим, да се испуне свјетлошћу Божије ријечи и Божије мудрости, да се препороде Божијом благодаћу и Божијом милошћу, да постану нови људи – рекао је Митрополит Јоаникије.

Високопреосвећени Митрополит је поучавајући нове монахе казао да пут духовног усавршавања уопште није лак, већ је то трновит пут.

– Најтеже се изборити са самим собом, са оним што има лоше у нама. Када загледамо у своју душу и у своје срце, када видимо колико ту има посла да бисмо се поправили, онда и не водимо рачуна много о ономе шта је споља, него да гледамо шта је унутра. Тамо има много посла да се поправи. Монах није само обући расу и камилавку и укључити се у братство монашко и по спољашњости бити монах, а чак и знати све оно што је важно да људи виде на једном монаху. Много је претежније да се ради на унутрашњем човјеку. Ако унутра није добро, ништа ниси урадио, него си промашио. Најбоље је поучавати се из Светог писма и светих отаца и видјети како треба и колико је важно да човјек стекне Божије дарове – бесједио је Митрополит Јоаникије.

Говорећи о духовним руководитељима новопострижених монаха, Митрополит Јоаникије је казао да читајући житије Исидора Пелусиота по коме је монах Исидор добио име, видимо правог духоносца од кога се можете много научити.

– Преподобни Исидор је у рангу великих учитеља духовног живота, у рангу светих Антонија, Макарија, Јефтимија и осталих богоносних отаца који су знали тајну духовног живота. А овај Преподобни Исидор је био ауторитет и за велике патријахе, познат у цијелој православној васељени, иако није био ни епископ, ни патријарх. Био је монах, живио у пустињи. Кад човјек побиједи себе, тада ће побиједити и све остало – рекао је Митрополит Јоаникије.

Бесједећи о Великомученику Вукашину, духовном руководитељу новог острошког монаха Вукашина, казао је да показује како се духовни живот не односи само на монахе и на свештенике и епископе, него и на просте људе.

– Свети Вукашин из Клепаца, био је прости човјек, нити монах, нити свештеник, него радник, али се поучавао из Светог писма, живио у страху Божијем, кад је био заробљеник у усташкој несрећној нацистичкој држави, када су водили људе на погубљење сваког дана, он је био потпуно миран и предан вољу Божијој и свјестан да иде у наручје Христово. Па је био изван страха и изван свега земаљског, јер је био са Христом. Па су чувене оне ријечи када је говорио џелату само ти снико ради свој посао. Он је побиједио себе, па је побиједио овај свијет и ишао право у наручје Христово – казао је Митрополит Јоаникије.

Говорећи монаху Јелисеју, Митрополит Јоаникије је истакао да је добио име по  једном од најдухоноснијих пророка, о ономе пророку који је послије Мојсија највише чуда учинио, по Светом пророку Јелисеју.

– Опширно је његово житије, записано у Светом писму. Он је био испуњен духа Божијег много прије рођења Христовог, а послије рођења Христовог све је лакше. Нарочито послије Васкрсења Христовог и силаска Светог Духа, ти дарови Божији су постали доступни свим Хришћанима, сваком човјеку, само ако хоће да иде путем Божијим – поручио је Митрополит Јоаникије.

Ријечима архипастирксе бејседе, Митрополит је на крају савјетовао нове острошке монахе.

– Од сада крените још усрдније, наравно, слушајући у свему свога игумана оца Сергија, да будете послушни свој старијој братији и да се са сваким опходите са великом пажњом и са страхом Божијим и гледајући да не повриједите никога. Да будете утјеха овоме свијету. Многи људи долазе овдје у манастир Острог, и здрави, и болесни, и вјерујући, и невјерујући, према свима треба да будете кротки, смирени, пажљиви јер је то ваша служба, а не да будете горди и охоли – истакао је Митрополит црногорско-приморски.

Бесједа Митрополита Јоаникија

На крају богослужења острошки настојатељ о. Сергије поклонио је у име острошког братства Митрополиту Јоаникију митру, поводом тридесетједногодишњице од кад је примио свештенички чин.

– Ми се молимо Богу да вам и убудуће даје благодатне дарове, оне које сте и данас пренијели у бесједи и рекли нашим новим монасима и свима нама, да се трудимо и да се молимо за задобијање благодатних дарова, које и јесу заиста једини смисао нашег живота. Нека Господ да вама многа и блага љета, да служите вјерно као и до сада Господу Исусу Христу, Цркви Божијој и вјерном народу – рекао је о. Сергије.

Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести

Вести