НЕДЕЉА, 28. 4. 2024 - 12:26

Извор: ТВ Храм

Света архијерејска Литургија и рукоположење на празник Цвети у Храму Светог Саве (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј служио је у недељу 28. априла на празник Уласка Господњег у Јерусалим – Цвети свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, свештенства из Архипископијâ београдско-карловачке и атинске, eпархијa сремске, шабачке и ваљевске као и братства светосавског Храма, а у присуству верног народа.

ТВ Храм

Шеста недеља Великог поста у Храму је прослављена литургијским сабрањем на којем је у чин ђакона рукоположен ипођакон Василије Бурсаћ.

После прочитаног Еванђеља, Епископ Јеротеј обратио се сабраном верном народу рекавши:

"Благословен Онај који долази у име Господње, клицали су на данашњи дан Јевреји када је Господ улазио у Јерусалим. Исти Јевреји који су хтели да убију Исуса. Међутим када су чули да је Христос васкрсао Лазара који је четири дана био у гробу, радост је обузела свет јер се никада није чуло да неко васкрсне неког и то после четири дана. Радост је обузела све, како људе тако и децу. Читав свет је изашао пред Христа, међутим ова поворка није била обична као када су се војници враћали из ратова. Већ је ово била поворка на којој Христос долази на магарету натоварен, да покаже да је дошао да служи другима. Народ је тада махао гранчицама од палме и клицао. Зато данас треба да се радујемо, да уживамо у данашњем дану, јер је наша Црква препознала овај догађај и данас је дозвољено да се једе риба и пије вино. Као што је Христос васкрсао Лазара Четвородневног, васкрснуће и нас све у последњи дан и сви ће клицати Осана на висинама, благословен Онај који долази у име Господње." - рекао је Владика Јеротеј у својој беседи.

Лепоти богослужења допринели су Хор Храма Светог Саве којим је дириговала др Катарина Станковић, појци теолози, рипидоносци и верни народ.
 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести