НЕДЕЉА, 13. 2. 2022 - 03:47

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Ћелија пиперска: Духовни пост је важнији од телесног

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Ћелија пиперска. Саслуживали су му парох пиперски јереј Владимир Милунивић и јерођакон Сионије (Зорић). У литургијској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да нас Црква, иако се још мрсимо, преко богослужења подсјећа да се ближи вријеме Великог поста.

Митрополија црногорско-приморска

“Сви смо призвани, иако не постимо тјелесно да постимо духовно. И видимо из данашњег Јеванђеља о царинику и фарисеју да је, иако је важан тјелесни пост, тјелесно уздржање, много претежније, много важније уздржање духовно и духовни пост”, рекао је он.

Када постимо тјелесно, додао је он, очишћује се и ослобађа наше тијело, што изузетно позитивно утиче и на душу.

“Али, ако постимо, то значи одричемо се од мржње, од пакости, од злопамћења, од мрзовоље и осталих ствари које оптерећују душу. Тиме се ослобађа душа. И када се душа ослободи, то изузетно утиче и на физички човјеков састав, јер је човјек психо-физичко биће. И претежније је оно што се догађа у души, нарочито ако је то нешто позитивно за човјеков живот. То изузетно благотворно утиче на наш физички састав”, објаснио је Владика Јоаникије.

Упозорио је да треба, ако смо прави хришћани, да се клонимо фарисејског високоумља.

“Треба да имамо страха Божјег, да будемо скромни, скрушени и да увијек кажемо да чинимо оно што смо дужни и да ништа нарочито велико нисмо учинили. И то што чинимо, ако што чинимо, ако је што добро – није наше. Заиста није наше него је Божије. Јер, Бог хоће оно добра што има у нашој души да умножи и да томе добру придода своје добро. А оно наше добро тек је добро када и Господ придода своје добро”, казао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије одликовао је Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца господина Сашу Аћимића из Подгорице за труд у обнови манастира Ћелија пиперска, манастира Острог и других светиња у Митрополији црногорско-приморској.

Он је рекао да се у току протекле године доста градило у Ћелији пиперској, понајвише заслугом г. Аћимића.

“Одмах је прискочио у помоћ и охрабрио сестре да заврше све што су започеле, и наравно, много помогао. Знамо да је помагао и на другим мјестима – манастиру Острогу и осталим светињама, гдје год је могао. Стиже свуда и шири добро и љубав”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да се г. Аћимић нигдје није хвалио.због свих тих својих дјела, јер је то приносио Богу, ссвојој Цркви и своме народу на дар.

“Нека га за то Господ обдари здрављем и сваким напретком и срећом у његовој породици. И да му Бог да снаге да и даље чини добра дјела на славу Божју, и он и његова породица да иду правим Божјим путем, да буду здрави и весели, и честити у све дане њиховога живота”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Повезане вести

Вести