НЕДЕЉА, 26. 12. 2021 - 13:50

Извор: ТВ Храм

Недеља светих Праотаца прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој (ВИДЕО)

У недељу, 13/26. децембра 2021. године, наша света Црква молитвено је прославила недељу светих Праотаца. У ову другу недељу пред празник Рождества Христова помињемо све родоначалнике народа Божјег, од Адама до Јосифа, заручника Маријиног, и када се молитвено сећамо свих пророка који су проповедали о Христу, од Самуила до Јована Крститеља. Посебно свечано празник је прослављен у Архиепископији београдско-карловачкој, особито у београдским храмовима у којима су евхаристијским сабрањем началствовали викарни епископи Патријарха српског г. Порфирија.

Епископ ремезијански Стефан у храму Светог Саве: Мајке су најближе Богу

Недеља светих праотаца, 26. децембра 2021. године, свечано је прослављена свечаним евхаристијским сабрањем у спомен-храму Светог Саве на врачару. На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, уз саслужење свеколиког свештеничког братства заветног храма српског православног народа. 

Велики број народа Божјег који се сабира у овој Саборној београдској светињи, и ове недеље је пројавио да је извор и темељ васколиког хришћанског живота у светој Литургији која је тајна неба и земље, Тајна над тајнама и чудо над чудима. Благољепију евхаристијског сабрања допринело је славословно појање хорова који славопој Господу узносе под уметничким руководством диригента Катарине Станковић. 

Након литургијског отпуста, сабране је пастирским и љубављу испуњеним речима поучио Епископ ремезијански г. Стефан, који је између осталог рекао: Данас је велики празник посвећен мајкама, а када говоримо од мајкама мислимо најчешће на Пресвету Богородицу и све оне свете мајке, на оне мајке које рађају децу, које имају многу децу, јер су тада најближе Богу. 

У наставку беседе Епископ Стефан је нагласио да Црква данас упућује молитве и за све оне жене које још увек нису постале мајке, те подсетио на примере из свештене историје Цркве, као и на светитељски пример Светога Саве који је измољен од Бога. Молимо се да наше мајке и сестре разумеју колико је важно бити мајка и колико је важно донети нови плод и нови род на земљу, а када то разумемо онда нећемо имати искушења и све ће у нашем животу бити на свом месту, закључио је Епископ ремезијански г. Стефан у свом кратком, али надахнутом слову.  

* * *

Епископ топлички Јеротеј и Епископ хумски Јован богослужили у храму Светог Марка: Бог је створио свет са циљем да све постоји као Црква

У храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у недељни дан, 26. децембра 2021. године, када савршавамо молитвени спомен на свете праоце, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског предстојао је евхаристијским сабрањем.

Преосвећеном владици Јеротеју саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован, викар Епископа диселдорфског и немачког, као и велики број празвитерâ и ђаконâ Архиепископије београдско-карловчке, међу којима и протосинђел Нектарије (Ђурић), секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег који се сабрао ради заједничарење у трпези Царства небеског. Једним устима и једним срцем у славу Божју појао је хор овог велелепног храма на Ташмајдану. 

После прочитаног јеванђелског зачала, речима надахнуте беседе сабране је поучио Епископ хумски Јован који је указао на важност заједничарења. Бог је створио свет и све у свету, са циљем да све постоји као Црква Божија. Сабрали смо се данас на овом светом месту, на месту божанског откивења, сабрали смо да са Господом доживимо оно што су доживели свети апостоли, рекао је владика Јован, и додао: Призвани смо да се хранимо Господњим телом и Господњом крвљу, како бисмо увек и изнова окусили и видели како је добар и благ Господ. Да би наше окушање Господом било веће и потпуније, Господ нам своје благодати удељује на различите начине у животу, закључио је Епископ Јован. 

У наставку беседе Епископ Јован је указао на значај предпразничне радости чији смо заједничари, а коју пројављујемо делима љубави, благости и усрднијим световрлинским животом који нас подстиче да у другоме човеку видимо ближњег. 

* * *

Епископ хвостански Јустин у храму Свете Тројице на Пашином брду: Потребно је да се повежемо свезама љубави, разумевања и праштања

У недељу светих праотаца, 26. децембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у београдском храму Свете Тројице на Пашином брду.

Епископу Јустину је саслуживало свештенство наведеног храма, као и протопрезвитер др Зоран Ранковић, декан Православног богословског Факултета Универзитета у Београду, уз учешће великог броја народа Божјег и појање храмовног хора. 

У својој архипастирској беседи на тему јеванђелске перикопе о свадби царевог сина, која се чита у другу недељу пред празник Рођења Господа нашег Исуса Христа, Епископ Јустин је, између осталог рекао: На свакој светој Литургији која јесте свадба царевог сина из данашњег Јеванђеља, укидају се све разлике и све поделе, између живих и упокојених, између мушких и женских, укидају се статусне, социјалне и било које друге поделе од овога века и света, нагласио је Епископ хвостански.

Сама реч εκκλησία на грчком, или Црква на српском, јесте простор или институција која нас сабира, која нас окупља и која нас уједињује у Христу Господу, рекао је Епископ Јустин, и додао: У ове припремне дане пред долазак Господа нашег Исуса Христа Богомладенца, потребно је да се повежемо свезама љубави, разумевања и праштања једних према другима, поучио је Епископ Јустин говорећи о значају духовне припреме за празник рођења Оваплоћен Логоса Господа нашег Исуса Христа. 

* * *

Епископ марчански Сава у храму Светог Луке на Кошутњаку: Кроз Цркву Христос нам оставља могућност заједничарења са Њим

У другу недељу пред празник Рождества Христова, 26. децембра 2021. године, када помињемо све родоначалнике народа Божјег, од Адама до Јосифа, заручника Маријиног, и када се молитвено сећамо  свих пророка који су проповедали о Христу, од Самуила до Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола и јеванђелиста Луке у београдском насељу Кошутњак. 

Преосвећеном владици саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који припада литургијској заједници овог београдског храма. Благољепију евхаристијског сабрања допринело је појање хора при наведеном храму. 

Након прочитаних светописамских чтенија Епископ марчански г. Сава је беседио тумачећи данашњу перикопу о великој гозби. Господ позива свакога од нас у заједницу са Њим, а ову причу Христос није изговорио случајно, Он је изговара у време када је у Његовом народу међу јеврејима владало веровање да је Царство Божије вечера са Господом на којој ће само изабрани уживати. Међу њима су се истицали књижевници и фарисеји, људи који су проповедали Бога, али који су веровали да само због тога што проповедају Бога њима ће бити обећано заједништво са Богом у вечном животу, указао је Епископ Сава у својој омилији и тумачењу ове перикопе. 

У наставку своје јеванђелске беседе Епископ марчански Сава је говорио о смислу и поруци јеванђелског чтенија које се произноси у недељу светих Праотаца, а које позива на заједништво: Заједница са Христом бива отворена читавом свету и свакоме од нас, а управо кроз Цркву своју Христос нам оставља могућност заједничарења овде на земљи са Њим, рекао је Епископ Сава, и додао: Христос отвара ту могућност свакоме, свакоме човеку под капом небеском, сваком оном који приступи у заједницу и који је крштен у име Оца и Сина и Светога Духа, поучио је Епископ марчански г. Сава. 

* * *

О литургијским сабрањима у недељу светих Праотаца широм Српске Православне Цркве, погледајте у данашњем издању дневне информативне емисије "Вести из Цркве"

* * *

Празник Рођења у телу Господа Исуса Христа познат као Божић јесте један од највећих и најрадосних празника који православна Црква празнује. Рођење Христово је својеврсно Богојављење, тј. јављање Бога у свету. Како каже апостол: „Бог се јави у телу“. То значи да је Син Божији, Бог Логос, узео на себе људску природу, људско тело (оваплотио се), и јавио се овде у свету, нама људима као Богочовек. У личности Сина Божијег сједињене су две природе: Божанска и човечанска. Говорећи о рођењу Христовом Свети Григорије Богослов каже: „Бог је дошао људима, приближио се људима, како би се људи приближили Њему.“ Рођење Христово је догађај од космичке важности зато се Црква труди да своје чланове достојно припреми за дочек празника. У богослужбену припрему спадају Недеља праотаца, Недеља отаца и претпразништво Рођења Христовог.

У другу недељу пред Божић, Недељу праотаца, прослављамо Материце – празник мајки и жена. На овај празник на богослужењима помињемо све родоначалнике народа Божјег, од Адама до Јосифа, заручника Маријиног. Помињемо и све пророке који су проповедали о Христу, од Самуила до Јована Крститеља.

Повезане вести

Вести