НЕДЕЉА, 26. 12. 2021 - 11:30

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин у Светотројичном храму на Пашином брду: Потребно је да се повежемо свезама љубави, разумевања и праштања (ВИДЕО/ФОТО)

У недељу светих праотаца, 26. децембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у београдском храму Свете Тројице на Пашином брду.

Телевизија Храм

Епископу Јустину је саслуживало свештенство наведеног храма, као и протопрезвитер др Зоран Ранковић, декан Православног богословског Факултета Универзитета у Београду, уз учешће великог броја народа Божјег и појање храмовног хора. 

У својој архипастирској беседи на тему јеванђелске перикопе о свадби царевог сина, која се чита у другу недељу пред празник Рођења Господа нашег Исуса Христа, Епископ Јустин је, између осталог рекао: На свакој светој Литургији која јесте свадба царевог сина из данашњег Јеванђеља, укидају се све разлике и све поделе, између живих и упокојених, између мушких и женских, укидају се статусне, социјалне и било које друге поделе од овога века и света, нагласио је Епископ хвостански.

Сама реч εκκλησία на грчком, или Црква на српском, јесте простор или институција која нас сабира, која нас окупља и која нас уједињује у Христу Господу, рекао је Епископ Јустин, и додао: У ове припремне дане пред долазак Господа нашег Исуса Христа Богомладенца, потребно је да се повежемо свезама љубави, разумевања и праштања једних према другима, поучио је Епископ Јустин говорећи о значају духовне припреме за празник рођења Оваплоћен Логоса Господа нашег Исуса Христа. 

 * * *

Услед наглог ширења Београда након Првог светског рата, јавила се потреба за подизањем храма који би задовољио верске потребе становника Вождовачког краја, на подручју које се у то време звало „Предграђе Војводе Степе” (Пашино брдо). Ово је требало да буде нека врста прелазног решења, док се не створе услови за изградњу новог храма. За ту намену је изабрана зграда у улици Господара Вучића бр. 89, која је у то време била летњиковац војводе Бојовића. Након што је капела уређена, постављен стари иконостас из цркве Светог Саве, набављени богослужбени сасуди, освећена је 8. децембра 1935. године. Освећење је извршио епископ Викентије (Вујић), а посвећена је Светој Тројици.

У том привременом простору служено је до лета 2018. године, када је под слоганом „Једна цигла – нови храм“ почела акција за изградњу новог храма. Летњиковац је срушен до темеља и почело се са изградњом. Богомоља је изграђена у рашко–византијском стилу, по пројекту Александра Лукића. Прво је изграђен парохијски дом, у току је изградња храма за који се претпоставља да ће бити оспособљен за богослужење током лета ове године.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести