НЕДЕЉА, 26. 12. 2021 - 11:45

Извор: ТВ Храм

Епископи топлички Јеротеј и хумски Јован богослужили у храму Светог Марка: Бог је створио свет са циљем да све постоји као Црква (ВИДЕО/ФОТО)

У храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у недељни дан, 26. децембра 2021. године, када савршавамо молитвени спомен на свете праоце, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског предстојао је евхаристијским сабрањем.

Телевизија Храм

Преосвећеном владици Јеротеју саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован, викар Епископа диселдорфског и немачког, као и велики број празвитерâ и ђаконâ Архиепископије београдско-карловчке, међу којима и протосинђел Нектарије (Ђурић), секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег који се сабрао ради заједничарење у трпези Царства небеског. Једним устима и једним срцем у славу Божју појао је хор овог велелепног храма на Ташмајдану. 

После прочитаног јеванђелског зачала, речима надахнуте беседе сабране је поучио Епископ хумски Јован који је указао на важност заједничарења. Бог је створио свет и све у свету, са циљем да све постоји као Црква Божија. Сабрали смо се данас на овом светом месту, на месту божанског откивења, сабрали смо да са Господом доживимо оно што су доживели свети апостоли, рекао је владика Јован, и додао: Призвани смо да се хранимо Господњим телом и Господњом крвљу, како бисмо увек и изнова окусили и видели како је добар и благ Господ. Да би наше окушање Господом било веће и потпуније, Господ нам своје благодати удељује на различите начине у животу, закључио је Епископ Јован. 

У наставку беседе Епископ Јован је указао на значај предпразничне радости чији смо заједничари, а коју пројављујемо делима љубави, благости и усрднијим световрлинским животом који нас подстиче да у другоме човеку видимо ближњег. 

* * *

Континуитет богомоље на месту данашњег парка Ташмајдан постоји сигурно још у 19. веку. Црква Светог апостола и јеванђелисте Марка у Београду налази се на платоу уз северозападни крај парка Ташмајдан (стари каменолом). Данашња црква је у непосредној близини претходне мале гробљанске капеле Светог Марка из доба кнеза Милоша Обреновића изграђене 1835. године на темељима још старије палилулске цркве, испред које је био прочитан хатишериф турског султана 1830. године о независности и кнежевском устројству Србије. Црква је сматрана за гробницу породице Обреновић. Зидање цркве Светог Марка је започето за време владавине Александра I Карађорђевића, а грађење је трајало дуго и са одлагањима у периоду 1931—1939. године. Крст на централном кубету, висок пет метара и тежак 2.200 кг освећен је 8. јуна 1936. Црква је обложена каменом у јесен 1937, чиме су завршени спољни радови и исцрпена средства. У мају 1940. је саопштено да су обезбеђена средства за довршење цркве, од "продаје огромног плаца са Таковске улице". Уређење ентеријера је започето 1940. године, прекинуто почетком Другог светског рата.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести