НЕДЕЉА, 26. 12. 2021 - 10:01

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава у храму Светог Луке на Кошутњаку: Kроз Цркву Христос нам оставља могућност заједничарења са Њим (ВИДЕО/ФОТО)

Недеља светих праотаца и празник Материце, торжественим евхаристијским сабрањем прослављен у храму на Кошутњаку.

Телевизија Храм

У другу недељу пред празник Рождества Христова, 26. децембра 2021. године, када помињемо све родоначалнике народа Божјег, од Адама до Јосифа, заручника Маријиног, и када се молитвено сећамо  свих пророка који су проповедали о Христу, од Самуила до Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола и јеванђелиста Луке у београдском насељу Кошутњак. 

Преосвећеном владици саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који припада литургијској заједници овог београдског храма. Благољепију евхаристијског сабрања допринело је појање хора при наведеном храму. 

Након прочитаних светописамских чтенија Епископ марчански г. Сава је беседио тумачећи данашњу перикопу о великој гозби. Господ позива свакога од нас у заједницу са Њим, а ову причу Христос није изговорио случајно, Он је изговара у време када је у Његовом народу међу јеврејима владало веровање да је Царство Божије вечера са Господом на којој ће само изабрани уживати. Међу њима су се истицали књижевници и фарисеји, људи који су проповедали Бога, али који су веровали да само због тога што проповедају Бога њима ће бити обећано заједништво са Богом у вечном животу, указао је Епископ Сава у својој омилији и тумачењу ове перикопе. 

У наставку своје јеванђелске беседе Епископ марчански Сава је говорио о смислу и поруци јеванђелског чтенија које се произноси у недељу светих Праотаца, а које позива на заједништво: Заједница са Христом бива отворена читавом свету и свакоме од нас, а управо кроз Цркву своју Христос нам оставља могућност заједничарења овде на земљи са Њим, рекао је Епископ Сава, и додао: Христос отвара ту могућност свакоме, свакоме човеку под капом небеском, сваком оном који приступи у заједницу и који је крштен у име Оца и Сина и Светога Духа, поучио је Епископ марчански г. Сава. 

* * *

Храм Светог Апостола и Јеванђелиста Луке у београдском насељу Кошутњак, грађен је у периоду од 1999. до 2003. године, благословом патријарха српског Павла. Крст и земљиште храма освештани су 12. септембра 1999. године. Темеље храма освештао је патријарх српски Павле у октобру 1999, док је годину дана касније служена прва Литургија. Изградња храма завршена је 2002. године. Храм Светог апостола Луке освештао је патријарх српски Павле 22. јуна 2003.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести