НЕДЕЉА, 20. 5. 2018 - 19:18

Извор: ТВ Храм

Патријарх Иринеј у Љубљани: "Нема разлике међу људима, ма које вере били"

Патријарх српски Иринеј је у Љубљани присуствовао отварању новоизграђеног парохијског дома православне Цркве Светих Кирила и Методија.

После разговора са православним верницима, који су стигли из целе Словеније, као и из Италије и Аустрије, патријарх је у Цркви Кирила и Методија, која је у самом центру Љубљане, служио свету архијерејску литургију уз саслужење више архијереја.

По завршеној литургији он је одржао говор великом броју верника у дворишту цркве и позвао их да посећују своју цркву и нови парохијски дом.

Он им је препоручио да поштују своју нову домовину и да са Словенцима одржавају добре односе, јер "Срби су са Словенцима увек били у добрим односима".

Патријарх је, такође, позвао српски народ да поштују и остале житеље других вера, "јер смо сви божја деца и да нема разлике међу људима, ма које вере били".

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, као домаћин, захвалио је патријарху што је дошао у Словенију, где такође живе његови верници.

Отварању парохијског дома присуствовали су и представници српске амбасаде, амбасадор Зорана Влатковић и први саветник Ивана Јакшић Матовић, као и представници других вера који живе у Словенији.

Парохијски дом је подигнут на црквеном дворишту у самом центру Љубљане, поред познатог љубљанског парка Тиволи. У дому ће се одржавати све важније културне приредбе српских друштава, очекује се долазак српских писаца и музичких и позоришних група из Србије и Републике Српске који ће наступати за Србе и Словенце из целе Словеније. У Парохијском дому ће бити домицил и школа за учење српског језика и ћирилице.

Патријарх Иринеј стигао је у Словенију у петак, и најпре је посетио луку Копер, где је због великог броја православних верника Српска православна црква одлучила да подигне храм. Тамо му је домаћин био Борис Поповић, градоначелник Копра.

Партијарх је у Љубљану стигао у суботу, где га је примио градоначелник Зоран Јанковић.

Повезане вести

Вести