ПОНЕДЕЉАК, 8. 11. 2021 - 12:37

Извор: TВ Храм

Епископ Сава: Својим доласком у Цркву сведочимо име Христово (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ марчански Г.Сава, викар Патријарха српског служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Сабора српских светитеља на Карабурми у понедељак, 8. новембра, на празник Светог великомученика Димитрија.

ТВ Храм

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство  Архиепископије београдско-карловачке.

После прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Сава се верном народу обратио архипастирском беседом у којој је говорио о животу Светог великомученика Димитрија рекавши да је Свети великомученик Димитрије као војник који је требало по царској наредби да прогони Хришћане, то није радио, није послушао цареву заповест него Христову заповест о љубави, пре свега према Богу. "Био је сведок две највеће заповести Христове, да је потребно Господа љубити свом снагом својом, свим срцем својим и свим умом својим, али љубити и другога и ближњег свога као самога себе. Као такав, Свети Димитрије уместо да прогони хришћане у ствари им је био апостол."

Епископ Сава је апострофирао да је потребно да и ми као хришћани посведочимо веру и имамо храбрости јер и доласком у свете храмове сведочимо име Христово, сведочимо да смо Хришћани.

Црква Сабора српских светитеља на Карабурми се налази на углу улица Пере Ћетковића и Гарсије Лорке. Камен темељац за храм је постављен 1986. године иако је захтев за подизање цркве поднет од стране блаженопочившег Патријарха Германа још 1961. године. Храм је освештао блаженопочивши Патријарх Герман 13. новембра 1988 .године. Живопис у храму настао је 1993. године.

 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести