НЕДЕЉА, 7. 11. 2021 - 12:41

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава: Христос доноси живот и Васкрсење (ФОТО/ВИДЕО)

У 20. недељу по Духовима 7. новембра, када наша Света Црква молитвено прославља Свете мученике Маркијана и Мартирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански Г. Сава, викар Патријарха српског служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви посвећеној Светом Николају Мирликијском Чудотворцу у београдском насељу Вишњица.

ТВ Храм

После прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Сава се верном народу обратио архипастирском беседом говорећи о прочитаном Јеванђелском зачалу нагласивши да Христос смрт побеђује својим Васкрсењем. "Христово присуство побеђује смрт, како физичку тако и духовну, када човек духовно умре и када занемари свој духовни живот, једино Христовим присуством и једино благодаћу Христовом човек може да се врати на прави пут."

Епископ Сава подсетио је на Васкршње Слово Светог Јована Златоустог у коме се наводи: „Смрти где ти је жалац, аде где је твоја победа? Васкрсе Христос и нема више смрти“.

Преосвећени је у наставку додао да Васкрсење није нека теорија, јер нам је Христос показао да је то реалност, Христос доноси живот и Васкрсење. "После Христовог Васкрсења смрт није крај људскога живота, није нека тачка где се све завршава, и нема више постојања човека, него је смрт у ствари прелазак из привременог живота у онај живот који очекујемо, у живот вечни", нагласио је Епископ Сава.  

Црква Светог Николе у Вишњици подигнута је 1842. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе. Намеру да истовремено са школом, подигну храм у свом насељу, мештани Вишњице су остварили 1838. године на старом црквишту. Иако су се вршила богослужења, у то време нису још били завршени комплетни радови, што видимо из писма становника села из 1842. године, у коме се обраћају молбом кнезу Милошу за дозволу да могу у Београду да прикупљају прилоге за довршење цркве и набавку ствари за њу. У Летопису храма је забележено да су вишњичку цркву често посећивали краљ Милан и краљица Наталија са сином краљем Александром, посебно о летњем Св. Николи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести