ПОНЕДЕЉАК, 2. 8. 2021 - 16:42

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије служио у Цркви Светог Илије на Миријеву (ФОТО/ВИДЕО)

У понедељак 2. августа на дан када наша Света Црква молитвено прославља Светог Пророка Илију, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Илији у београдском насељу Миријево.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Преосвештенство изабрани Епископ топлички Јеротеј, изабрани Епископ марчански Сава и свештенство Архиепископије београдско- карловачке.

Патријарх Порфирије је после читања Светог Јеванђеља у својој поучној архипастирској беседи говорио о значају Свете Литургије истакавши да је радост духовна и благослов велики што су сви окупљени у храму Светог Илије на месту где реално можемо доживети Царство Божије, да је пуноћа свега у Господу Исусу Христу који се дарује на Светој Литургији. Он је додао да Црква није од овога света али да јесте у овоме свету и да је позвана да буде светлост свету на земљи.

После говора о животу и мисији Светог Илије апострофирао је да треба да му се молимо и да на њега и све светитеље треба да се угледамо. Патријарх Порфирије је додао да из љубави према Богу извире сва љубав према другим људима и што је већа љубав према Богу, то је већа љубав према човеку, кроз ту љубав охристовљујемо себе и уподобљујемо се Богу. Патријарх је закључио да треба да се молимо Богу за своје ближње и да својим примером будемо проповедници у својој породици и свугде око себе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести