СУБОТА, 26. 6. 2021 - 07:55

Извор: Епархија ваљевска

Честица моштију Светог владике Николаја у храму у Осечини

Духовски уторак 2021. године остаће вечно забележен у сећањима верног народа Подгорине. Честица моштију Светог владике Николаја донета је и даривана храму у Осечини. Сада већ давне 1939 године, тадашњи Епископ жички Николај посетио је Осечину, место које је раније радо посећивао, и у знак сећања даровао је престони крст на коме је написано: Епископ Николај храму сему на спасење рода. Амин.

Епархија ваљевска

На молбу свештенства и верника Подгорине, игуман Георгије, настојатељ манастира Лелића, а по благослову епископа Лаврентија, донео је кивот са честицом моштију. Сам дочек улепшали су ђаци који су дошли у великом броју да дочекају свог светитеља и молитвеника пред Господом. Након уношења кивота отпочела је света Литугија током које су верници прилазили и целивали  мошти.

Светом Литургијом началствовао је игуман Георгије, уз саслуживање свештенства Вазнесењског храма. Архијерејски намесник подгорски протонамесник Велимир Крстић подсетио  је у беседи на чувену изреку Светог Николаја „Осечина –  од зла одсечена“, којом се варошани и данас поносе.

У свом обраћању вернима игуман Георгије је рекао: - Општина Осечина је још пре петнаест година замолила блажене успомене епископа Милутина да благослови да 3. мај, дан Светог Николаја, буде слава Општине. Ево данас дочекасмо и да честица моштију светитеља буде даривана храму у Осечини.

Повезане вести

Вести