СРЕДА, 12. 5. 2021 - 09:32

Извор: СПЦ

Пола века од почетка изградње храма Светог Саве у Крњеву

Литургијском прославом храмовне славе, празника Спаљивања моштију Светог Саве, молитвено је обележена и педесетогодишњица од почетка изградње те богомоље у Eпархији браничевској у селу Крњеву код Велике Плане, првог православног храма сазиданог у комунистичкој Југославији.

СПЦ

 

У присуству верног народа крњевачке Цркве, представника Општине Велика Плана, литургијским сабрањем началствао је старешина тог светог храма јереј Никола Радић, уз саслужење протојереја-ставрофора Зорана Тирнанића, који је у мировини, и јереја Александра Милашиновића, председника Црвене општине Крњево, у присуству јереја Томислава Живановића. 

Након читања Јеванђеља јереј Никола Радић се обратио вернима и у својој беседи истакао да је парохија после пола века од изградње храма данас на почетку фрескописања храма и позвао све људе добре воље да узму учешћа у том великом подухвату како би било довршено оно што су велики претходници започели у тешка времна за Српску Цркву.

Током Литургије певницу је предводио протопсалт Светосавског храма у Крњеву г. Никола Лекић. После свете службе преломљен је славски колач и одслужен парастос ктиторима и приложницима тог светогхХрама, као и великим неимарима протојереју Богољубу Мариновићу и Драгославу Живановићу.

Повезане вести

Вести