ЧЕТВРТАК, 28. 1. 2021 - 18:31

Извор: РТРС

Митрополит Хризостом богослужио у Храму Светог Саве у Фочи

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, мјестобљуститељ патријарашког трона, служио је поводом храмовне славе, Светога Саве, у највећем православном храму СПЦ посвећеном првом српском архиепископу и просветитељу у Фочи.

Слово љубве

Многима је познато да се у историјском граду Фочи, тик поред ушћа реке Ћехотине у велику реку Дрину, гради велелепни храм у славу и част Светитеља Саве, првог Архиепископа српског.

Сваке године на Савиндан тај још увек недовршени храм место је молитве и светог причешћа многим Фочацима, али и студентима Богословског и Медицинског факултета, сабраних да славе пре свега Бога, а потом и његовог великог угодника Светитеља Саву. И ове године о Светом Сави Фочу је појетио Високопреосвећени Митрополит дабробосански и мјестобљуститељ патријарашког трона г. Хризостом који је служио свету архијерејску Литургију и одржао бесјду о Светом Сави.

Саслуживали су протојереји-ставрофори проф. др Ненад Тупеша и проф. др Дарко Ђого, протонамесник Љубомир Пријовић, јереји Душан Андрић,  Милош Самарџија и Синиша Божић и ђакон Будимир Гардовић.

Након свете Литургије благословљена су светосавска кољива и преломљени славски колачи поводом крсне славе храма и Средњошколског центра у Фочи. У наставку свечаности ученици основних школа рецитовали су песме о Светом Сави.

-Велика је објединитељна улога Светог Саве у српском народу, а све је то постигао благодаћу Божјом с једне стране и великим трудом и подвигом којима је задивио светогорско монаштва с друге стране, беседио је митрополит Хризостом.

Повезане вести

Вести