СУБОТА, 23. 1. 2021 - 08:48

Извор: Епархија шумадијска

Посета председника Вучића Епархији шумадијској и Граду Крагујевцу

У петак, 22. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, у првопрестолном граду Крагујевцу и средишту Епархије шумадијске, свечано је дочекао Председника Републике Србије г. Александра Вучића. Дочеку је присуствовало и свештенство Епархије шумадијске, које је увеличало овај скуп.

Епархија шумадијска

Председник Вучић је посетио спомен-парк Шумарице, место где је током Другог светског рата невино потрадао велики број житеља града Крагујевца. Такође, је посетио Цркву посвећену Светим новомученицима крагујевачким и том приликом, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом Јованом и градоначелником Крагујевца г. Николом Дашићем, давао изјаве за нациолане и локалне телевизијске куће.

Председник је изјавио да ће држава помоћи да се радови на Цркви светих новомученика крагујевачких у Шумарицама заврше. Такође најавио да је држава већ започела припреме за обележавање 80. годишњице од стрељања више од 2.000 Крагујевчана од стране окупатора у Другом светском рату. Председник Александар Вучић је истакао да Србија никада неће заборавити такве злочине и да ће се увек сећати оних који су помогли да се дође до слободе. “Оних, који су погинули јер су били криви због тога што нису били на страни окупатора”, рекао је Вучић и додао да народи који немају прошлост и не умеју да се сећају не заслужују ни будућност. Истиче да је зато важно за наш народ да се развија култура сећања и да је веома захвалан Епископу шумадијском Господину Јовану, за чије време је подигнуто чак 85 нових цркава, од укупно 380 у Шумадији. Вучић је додао да је веома важно да се, уз повећање плата и пензија, и других ствари у економији, развија и духовност. “Без духовности и сједињивања националног и духовног, не можемо да постигнемо велике резултате”, поручио је председник.

Владика Јован је изразио задовољство због посете председника и изјавио да је његова посета велики дар и благослов. “Најавио је да ће помоћи да се ово здање доврши”, рекао је он и додао да ће се тако и сачувати од заборава страшни злочин почињен у Шумарицама. “Народ који није свестан прошлости, није достојан ни садашњости ни будућности. Ово је благословен дан и ући ће у историју Епархије шумадијске и Шумадије да је један председник из љубави дошао да погомоне да ово дело довршимо”, рекао је Владика.

Иначе, радови на изградњи ове цркве започели су 2001. године, а жеља је да се заврше ове године, када се навршава 80 година од стрељања крагујевачких ђака, професора и грађана 1941. године.

Повезане вести

Вести