СУБОТА, 12. 12. 2020 - 17:05

Извор: СПЦ

Патријарх Вартоломеј види „обнову“ религија

Његова Светост патријарх царигградски Вартоломеј уверен је да тренутно постоји „поновно оживљавање религија као динамичног духовног покрета“.

СПЦ

То је рекао, према служби информисања Про-Оријенте-а (четвртак) на 2. међународној конференцији о „верској дипломатији“, одржаној онлајн на Каподистријском универзитету у Атини. Свјатјејши је изјавио да се религија „не може одгурнути у страну“. Патријарх је то описао као аберацију када се религија злоупотребљава као наводни разлог за избијање насиља. "Религије би пре требало да буду делотворне као инструменти сарадње и рада на заједништву. Начин да се то постигне јесте међурелигијски дијалог.“

Циљ религије је да донесе Божји мир на земљу и истовремено одбаци свако насиље које је нуспроизвод морбидне наводне религиозности, сматра Васељенски патријарх. Изазов данашњице је стварање „културе солидарности“, „солидарности која се односи на хришћанско братство“ и „мора бити стег данашњице“.

Цариградски патријарх  је нагласио важност међурелигијског дијалога. Свако ко жели да прекине овај дијалог служи „мрачним циљевима“. У исто време, Патријарх је зажалио што је Интернет често злоупотребљаван за ширење „мржње и фанатизма“.

Повезане вести

Вести