НЕДЕЉА, 17. 1. 2021 - 19:32

Извор: Епархија шумадијска

Света Тајна јелеосвећења служена у Крагујевцу

У дана 17. јануара 2021. године, у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу је служено Јелеосвећење, којим је началствовао јереј Стефан Дамјановић уз саслуживање братства овога светога храма.

Епархија шумадијска

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела. Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова. Ова Света тајна се врши у Цркви од Христовог времена.

По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље, и међу другим људима и “помазивали јелејем многе болеснике и лечили их” (Мк. 6, 13). Вршење ове Свете тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: “Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се” (Јк. 5, 14-15).

После причешћа верних, народу је подељено освећено уље и брашно.

Повезане вести

Вести