ПЕТАК, 15. 1. 2021 - 18:33

Извор: Митрополија дабробосанска

Митрополит Хризостом: Христос је Спаситељ не само људи већ и времена и простора

Празник приношења Господа Исуса Христа у храм и његово обрезање по закону јудејском, као и дан успомене Светог Василија Великог, Архиепископа Кесарије Кападокијске, прослављен је 14. јануара 2021. године у храму Сабора Светог архангела Гаврила у Палама.

СПЦ

У храму који је још у изградњи, али се и поред тога у њему редовно богослужи, светом Литугијом је началствовао Високопреосвећени Митрополит дабробосански и Мјестобљуститељ трона патријараха српских г. Хризостом, уз саслужење протојереја-ставрофора Илије Чупића, протојереја: Зорана Калајџића и Немање Манџића, јереја Дејана Бакмаза и ђакона Будимира Гардовића.

На крају свете Литургије Високопреосвећени Митрополит је извршио призив Светог Духа на почетку Новог љета Благости Господње.

-Господ Исус Христос је граничник времена - времена прије Њега и послије Њега. Својим рођењем Он је Спаситељ не само људи већ и времена и простора. Све се њиме промјенило, јер он није дошао да укине Закон Божји који је Он сам дао роду људском, већ да га испуни до краја и тиме покаже колико је Закон Божји дат преко пророка, судија и царева Израиљевих био позитиван. У контексту тога Он их укорјева и вели да су Закон Божји укинули е да би своје обичаје и своје законе наметали и спроводили. Њега, који гријеха не учини нити се нађе преваре у устима Његовим, Јосиф и Марија носе у храм да га посвете Господу, али и да испуне завјетни закон о обрезању, беседио је Митрополит и подсетио:

-Данас славимо Арриепископа Кесарије Кападокијске Василија Великог који живљаше у 4. вијеку и који својим светим животом, ријечју и дјелом засија као сунце и постаде Велики Василије. Оно што треба посебно истаћи када је ријеч о Светом Василију Великом јесте његов хуманитарни и харитативни рад. Основао је центре за сиромашне, за гладне и жедне, за болесне и остављене и о њима се бринуо. То је названо по њему Василијада и он се узима као примјер и парадигма хришћанске харитативне службе. Оно што данас посебно славимо и прослављамо јесте почетак Нове 2021. године Благости Господње. Желим Вам срећну и благословену Нову годину и да у њој осветимо и вријеме и простор и све у времену и простору. Претходна година била је тешка и застрашујућа као ниједна друга у историји. Молимо се Господу да нас Он сам заштити и избави од смртне опасности и од сваког зла.

Повезане вести

Вести