СРЕДА, 2. 12. 2020 - 15:47

Извор: ТВ Храм

Митрополито дабробосански и мјестобљуститељ патријаршког трона Г. Хризистом: Улога Патријарха је да обједињује све Србе под сводове православних храмова

Након упокојења блаженопочившег Патријарха Иринеја донета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62. Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријаха српског председава Митрополит дабробосански Г. Хризостом, мјестобљуститељ патријарашког трона.

ТВ Храм

"Мјестобљуститељ значи чувар, онај који чува патријаршки трон до избора новог Патријарха. Управо то је функција мене сад као председника Светога Синода, да уз поштовање свих уставом предвиђених прописа, одредби чувам патријаршки трон неповређеним, целовитим и да га сачувамо да до избора новог патријарха онако како треба", навео је у ексклузивном интервју који је Митрополитом дабробосански и мјестобљуститељ патријарaшког трона Г. Хризистомом дао Телевизији Храм.

Митрополит Хризостом је додао да наша Црква има свој устав  и законе којима је уређено њено функционисање, те да и поред трагедије која нас је задесила, изнанадне смрти нашег Патријарха Иринеја, Црква мора и треба да функционише онако како је управо законодавац и предвидео. 
Он је додао да је блаженопочивши Патријарх српски Иринеј био слуга Богу, Црвки, народу у апсолутном значењу те речи, где год је требало, баш и као његови претходници.

"Врло је важно да  Патријарх Српски, и сви ми на крају крајева Хришћани, светлимо не само нама, него пре свега онима који су споља, ван Цркве да они видећи светлост нашу и они прослае Оца нашег Небеског", рекао је Митрополит дабробосански Г. Хризостом.

Он се осврно и на велики значај, борбу и допринос који је Патријарх Иринеј имао за завршетак градње Храма Светог Саве на Врачару, који је како истиче Митрополит Хризостом, заиста обележио његово служење. 

Митрополит дабробосански г. Хризостом говорио је између осталог и о  хришћанским врилинама и особинама које су красиле баженопочившег  Патријарха Иринеја.

"Патријарх српски није територијална категорија, то је једна национална, широка категорија, да је он Патријарх свих Срба и улога Патријарха је управо да све Србе обједини под сводове Храма Светог Саве, Светог Симеона и свих Срба светитеља", истакао је Митрополит дабробосански и мјестобљуститељ патријарашког трона Г. Хризистом.

Цео интервју можете погледати у видеу испод. 


 

Повезане вести

Вести