УТОРАК, 13. 7. 2021 - 18:05

Извор: Радио "Слово љубве"

Мурал са ликом блаженопочившег Патријарха Иринеја у Руми

Мурал са ликом блаженопочившег Патријарха српског Иринеја освануо је у Руми, живописном историјском градићу Епархије сремске СПЦ овог викенда, сазнаје радио "Слово љубве" благодарећи протопрезвитеру Сретену Лазаревићу, архијерејском намеснику и пароху румском из храма Силаска Светога Духа на Апостоле.

Радио "Слово љубве"

Благодарећи иницијативи званичника Општине Рума, уметници из атељеа "Вирал" су на зиду приватне зграде преко пута ове румске цркве, који је и окренут ка порти храма, оживели лик Патријарха Иринеја и, како каже о. Сретен, дали "пример живота и живљења у нашој светој и апостолској Цркви".

У разговору за радио "Слово љубве" отац Сретен напомиње да је важно сетити се дивних и светлих личности из нашег народа које су "чинила дела вредна и спомена и угледа" а поготово у овом нашем времену када је "потребнија мудрост више него икада, упорност и истрајност за све што је неопходно да заиста будемо бољи" .

Ликовни уметник Бранислав Аћимовић, који је са уметницима из атељеа "Вирал" радио на овом подухвату, у разговору за наш радио представља ову уметничку групу, која од 2017. године ради управо на овој ликовној форми. Говорећи о раду на лику Патријарха Иринеја, г. Аћимовић истиче иницијативу локалне самоуправе која због временских (не)прилика није могла бити реализована много раније и поздравља овакав начин изражавања поштовања знаменитих личности из наше историје. Г. Аћимовић је за наше слушаоце такође најавио и посебан уметнички догађај - ликовну колонију муралиста у Руми, која ће бити одржана почетком септембра месеца.

Радио "Слово љубве"

Вести