СУБОТА, 9. 1. 2021 - 15:22

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Епископ Сергије: Република Српска – чувар слободарског сна

"Сетимо ли се наших предака који су векове провели у тами ропских ноћи, тек тада ћемо знати шта Република Српска истински значи онима који је воле. Значи им слободу, мир, достојанство, спокој… Само они који памте своју прошлост могу имати будућност, јер знају од чега су кренули и где иду. Ми, Срби, знамо да смо свој слободарски дух, наслеђен о предака, уткали у жељу за слободом, а име те слободе данас је Република Српска", поручио је Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије у тексту поводом Дана Републике Српске, који је објавила на својој интернет страници Епархија бихаћко-петровачка, а који преносимо у целини у наставку.

Епархија бихаћко-петровачка

"Српска је у свом имену сачувала оне који су јој даровали живот, младост, огњишта… Зато, памтећи Српску морамо памтити оне који су је створили, не дајући времену да њихова светла имена прекрије заборав. Како будемо памтили њих, тако нека и ми будемо запамћени.  Свака године радост је другачија, али је повод исти – рођендан Републике Српске, њена Крсна Слава и њено постојање!

Зато је свако од нас понаособ, својим радом, залагањем и поштењем, свакодневно треба чинити бољом, јер је она створена и за оне који другачије мисле и који се другачије зову.  Да је Република Српска створена да би једном нестала, не би за њу гинули најбољи! Зато ће Српска трајати све док је оних који је поштују, а таквих ће бити чак и онда када у вечност преселе сви они који су је стварали и били сведоци њеног раста и трајања.  Док волимо и чувамо Српску, дотле ће бити и нас у овој земљи коју је натопила крв наших предака. У њихово и у име оних који ће тек доћи, учинимо је бољом, богатијом, снажнијом и праведнијом, да би нам вечно трајала, да би у њој слободно и са радошћу живели потомци оних истих чији смо слободарски сан већ одсањали.  Српска никада није била претња никоме и ничему и нико не треба да страхује што она постоји. Зато је не може уништити мржња других, већ је само могу ослабити наше унутрашње поделе. Када год имамо различита мишљења по многим питањима, никада, ни на трен, њу не доводимо у питање, јер док имамо Српску имамо где и живети и стварати, рађати се и умирати.  

Чувајмо Српску да бисмо сачували себе", поручио је Владика Сергије.

Повезане вести

Вести