НЕДЕЉА, 22. 11. 2020 - 21:41

Извор: Слово љубве

Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј - непоколебљиви стуб наше Цркве Светосавске

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом је по завршетку опела блаженопочившем Патријарху Иринеју произнео надахнуту беседу у којој је подсетио да је Патријарх Иринеј "неуморно радио и бринуо о Цркви нашој и роду нашем", али и да је такође патио због раскола у Цркви Православној. Високопреосвећени је нагласио да је Патријарх Иринеј пуних 10 година Српску Православну Цркву "предводио тихо, мудро и стрпљиво", а својим упокојењем "показао пут којим ћемо сви ми, у своје време, поћи".

ТВ Храм

Почившег Патријарха красили су добра нарав и господска одмереност, рекао је Високопреосвећени и истакао да је он био "непоколебљиви стуб наше Цркве Светосавске и достојан наследник Патријарха Павла".

Подсетио је да је Патријарх Иринеј давно кренуо тешким и уским путем, који га је водио и довео до Царства Божијег. "Путовао је тешким и трновитим путем кроз смутна времена наше прошлости, али, нажалост, и наше садашњости", рекао је Митрополит Хризостом, који је нагласио да је одлика Патријарха Иринеја било "служење и послушност Цркви, а не опсесија влашћу" и да је све нас научио стрпљењу и служењу Господу.

"Био је бескомпромисни борац очувања части и угледа нашег народа", рекао је Митрополит Хризостом и додао да је ово "тежак и велики губитак за нашу Цркву и народ", подсетивши да смо пре само двадесетак дана изгубили Митрополита Амфилохија.

"Не малаксајмо и не губимо наду - Бог је са нама", поучио је Митрополит Хризостом и нагласио да треба да будемо храбри, зато што нас и Митрополит Амфилохије и Патријарх Иринеј сада гледају са Неба и моле се за нас.

Повезане вести

Вести